CPB: Leennormen hypotheken versterken groei particuliere huur.

Datum: 22-09-2023
Het CPB deed onderzoek naar de gevolgen van aanscherping van leennormen in de periode 2013-2019. Voor die tijd onderging Nederland een crisis die 5 jaar duurde.

​OPMERKELIJK ONDERZOEK CPB

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft recent een opmerkelijk onderzoek gepubliceerd over de gevolgen van aangescherpte leennormen in de jaren 2013-2019. De periode van onderzoek omvat ook de tijd waarin de overheid beleid maakte voor een betere doorstroming in de huurwoningmarkt, en een groter woningaanbod. 

UITKOMST ONDERZOEK 

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de destijds aangescherpte leennormen hebben geleid tot een toename van 70% van het aantal vrije sector huurwoningen. Een vijfde deel van deze toename ontstond doordat huishoudens minder mochten lenen voor hun hypotheek. 

BELANG PARTICULIERE VERHUUR 

Dit geeft een extra inzicht waaruit (wederom) blijkt dat particuliere verhuurders een maatschappelijk belang dienen in de huurwoningmarkt. Immers, waar anders zouden deze huishoudens in de periode van onderzoek hebben kunnen wonen? De particuliere verhuurder is er niet alleen voor zichzelf, hij of zij helpt huurders aan een dak boven hun hoofd. Gezamenlijk huist deze groep meer dan 2.000.000 Nederlanders. 

LEESTIP

Verhalenbundel - particuliere verhuurders: mensen zoals jij en ik! Maak kennis met de particuliere verhuurder: gewone mensen zoals jij en ik die ervoor kiezen om een huis te verhuren. De verhalenbundel is gratis te downloaden op deze pagina: www.vastgoedbelang.nl/verhalenbundel
 

NIEUW MODEL CPB

Het is interessant om te weten dat het CPB een nieuw model heeft gemaakt om de koop- en de huurmarkt met elkaar kunnen te vergelijken. Daaruit blijkt dat de doorstroming van de huur- naar de koopmarkt stijgt als de leennormen zouden worden verruimd. Echter, de ruimere leennormen zouden ook zorgen voor hogere huizenprijzen. Koopstarters zijn daardoor niet per se beter af.

MAATREGELINGEN WEINIG EFFECT

Het CPB geeft daarbij tevens aan dat maatregelen die verhuur ontmoedigen, zoals de opkoopbescherming of hogere belasting van huurinkomsten, maar een beperkt effect hebben. Dat komt met name doordat dit soort maatregelen ook huishoudens richting de koopmarkt duwt, en die eigenlijk een voorkeur hebben voor huur. Meer informatie: De impact van leennormen op huurders, huizenbezitters en investeerders | CPB.nl

Dit zijn onderwerpen die eveneens tijdens ons jaarlijkse ledencongres de revue passeren. Zie programmaoverzicht: www.vastgoedbelang.nl/ledencongres


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: