Opnieuw bewijs: aanbod huurwoningen neemt af door maatregelen overheid

Datum: 17-04-2023
Het aanbod van huurwoningen neemt in rap tempo af door een reeks maatregelen van de overheid. Volgens de laatste kwartaalcijfers van verhuurplatform Pararius krimpt het aanbod van huurwoningen.
​Volgens Pararius doen particuliere verhuurders in met name de grote steden afstand van hun woningen “uit voorzorg”. De reden: de regulering van de middenhuur. “Het aantal beschikbare vrijesector-huurwoningen neemt op deze manier drastisch af. Terwijl de vraag naar huurwoningen onverminderd hoog blijft.”

Vastgoed Belang constateert al langer dat de voorgestelde wetgeving van het kabinet contraproductief is en leidt tot een drastische afname van beschikbare huurwoningen. De particuliere verhuurder huist meer dan 2.000.000 Nederlanders en heeft daarmee een duidelijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zonder de particuliere verhuurder is er simpelweg geen woningmarkt.

Manager Public Affairs Kavish Partiman van Vastgoed Belang: “De cijfers van Pararius ondersteunen onze zorgen. Door een stapeling aan wetgeving, zoals de plannen voor de middenhuur, de verhoogde belastingdruk in box 3 en het dreigende verbod op tijdelijke huurcontracten, dreigt de woningmarkt compleet vast te lopen. Het aanbod betaalbare huurwoningen daalt en nieuwbouw blijft flink achter. De woningzoekende is er de dupe van. Waar moet dat gezin naartoe dat te veel verdient voor een sociale huurwoningen maar ook niet kan kopen? We maken ons zorgen. Vastgoed Belang wil dan ook dat het wetsvoorstel betaalbare huur wordt aangepast.”

In de cijfers van Pararius zijn nog niet de negatieve effecten van box 3 meegenomen. Vastgoed Belang neemt ook deze beleidsmaatregel mee in de ledenpeiling die reeds is uitgezet. Deze peiling zal inzicht geven welke stappen onze leden ondernemen als gevolg van de opeenstapeling aan beleidsmaatregelen.

Bekijk nu de reportage van EenVandaag over de woonplannen, met een reactie van Vastgoed Belang en verhuurder Christiaan (foto via EenVandaag).

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: