Woningmarkt

Opkoopbescherming

Opkoopbescherming helpt aspirant-huurders niet bij vinden van woning en verstoort woningmarkt. De woningmarkt verkeert in een crisis. Het tekort aan woonruimte heeft in combinatie met historisch lage rentestanden geleid tot ongekende prijsstijgingen.
Vastgoed Belang heeft dit probleem al veelvuldig bij het kabinet en de Tweede Kamer aangekaart, en meerdere oplossingen aangedragen.

Maar in plaats van te kiezen voor structurele oplossingen, is er gekozen voor een verbod op het kopen van koopwoningen door beleggers (buy-to-let), waardoor het tekort aan (midden)huurwoningen alleen maar groter zal worden. Beleggers kunnen namelijk voor een periode van 2 x 5 jaar lang geen woningen mogen aankopen met het doel die woningen te verhuren, in daarop specifiek aangewezen gebieden door gemeenten.

Vastgoed Belang maakt zich grote zorgen over deze verdere ingreep gericht op een nu al te klein huursegment, en is van mening dat gemeenten hiermee mensen die een huis willen kopen verkiezen boven starters en middeninkomens die (nog) niet willen of kunnen kopen, en daarmee hun toegang tot de stad belemmert. Daarnaast gaan gemeenten volledig voorbij aan het feit dat niet beleggers, maar juist  doorstromers de grote concurrenten van koopstarters op de woningmarkt zijn. De maatregel lijkt puur te zijn ingegeven door een eenzijdige focus op de excessen binnen de woningmarkt. De kwetsbare groep aspirant-huurders en woningzoekenden zullen hierdoor nog moeilijker een woning kunnen vinden.

Vastgoed Belang is niet de enige partij die zich zorgen maakt over deze vergaande maatregel en de aanstaande situatie van woningzoekenden. Zo geeft o.a. De Nederlandse Bank aan dat deze opkoopbescherming averechts zal kunnen werken en het grote tekort aan middenhuurwoningen alleen maar zal vergroten. 

Meer over Woningmarkt

Bekijk ook de andere standpunten over Woningmarkt waar Vastgoed Belang zich sterk voor maakt!