Presentatie beleidsprogramma versnelling verduurzaming gebouwde omgeving

Datum: 03-06-2022
Minister De Jonge heeft het Beleidsprogramma versnelling verduurzaming gebouwde omgeving gepresenteerd dat beschrijft hoe de verduurzaming van woningen, scholen, winkels en kantoren wordt versneld.
​Met de nieuwe plannen moet voor iedereen een duurzame woning binnen handbereik komen. Om dit te realiseren, worden verschillende maatregelen genomen. Waaronder het aanpakken van alle slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030.

De minister wil de verduurzaming in de gebouwde omgeving aanzienlijk versnellen door een mix van instrumenten in te zetten en natuurlijke momenten optimaal te benutten. De kern van het beleid is een mix van normering, beprijzing, financiering, subsidiëring en ondersteuning.

De Jonge: ‘Een duurzame woning moet voor iedereen te betalen zijn. We willen voorkomen dat mensen onnodig op hoge kosten worden gejaagd.’

Beleidsdoelen

Om wettelijk te borgen dat alle slecht geïsoleerde huurwoningen worden verbeterd, zullen per 1 januari 2030 wettelijke eisen worden gesteld aan de verhuur van corporatiewoningen en private huurwoningen. Ook utiliteitsgebouwen met slechte energielabels (E, F en G) worden aangepakt.

0 procent rente

Om de energiebehoefte terug te dringen, heeft het kabinet eerder al het Nationaal Isolatieprogramma gelanceerd. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren tot en met 2030. Daarnaast is het doel om 1 miljoen hybride warmtepompen in de bestaande bouw te installeren voor 2030. Ook komt er een bijmengverplichting voor groen gas. Het kabinet verbetert hiertoe de voorwaarden om mee te kunnen doen via Energiebespaarleningen en -hypotheken via het Warmtefonds. Mensen met lagere inkomens kunnen lenen tegen een rentetarief van 0 procent. Bovendien kan voortaan het gehele financieringsbedrag worden aangewend voor zonnepanelen.

Subsidie voor 1 isolatiemaatregel

Daarnaast zijn de subsidies verhoogd en wordt het mogelijk om voor 1 isolatiemaatregel ook subsidie te krijgen. De subsidie voor één isolatiemaatregel kan via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) worden aangevraagd vanaf 1 januari 2023 voor maatregelen die zijn genomen vanaf 2 april 2022. Zo hoeven woningeigenaren niet te wachten met het uitvoeren van hun maatregel.

Energiebesparingsplicht zonnepanelen

Eind vorig jaar meldde het kabinet al de energiebesparingsplicht en informatieplicht voor bedrijven te willen wijzigen, zodat zonnepanelen verplicht worden als ze een maximale terugverdientijd van 5 jaar hebben.

De Jonge schrijft in zijn beleidsprogramma dat locaties die onder de energiebesparingsplicht vallen – ruim 100.000 stuks – vanaf 2023 te maken krijgen met een geactualiseerde Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML), waar dus ook CO2-reducerende technieken zoals zonnepanelen op komen te staan, indien die zich binnen 5 jaar terugverdienen. ‘De beoogde inwerkingtreding is 2023’, aldus de minister. ‘Het toezicht op de energiebesparingsplicht wordt aangescherpt en wordt in zijn geheel ondergebracht in het basistakenpakket van de omgevingsdiensten.’

Eis hernieuwbare energie woningen

Hij schrijft in het beleidsprogramma verder op dit moment geen minimumeis voor hernieuwbare energie te voorzien voor bestaande woningen. ‘Gemeenten hebben reeds de bevoegdheid om indien noodzakelijk maatregelen te eisen tussen het niveau bestaande bouw en nieuwbouw in. Daarnaast gelden er eisen voor hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie. Naar aanscherping en uitbreiding van (de reikwijdte) van die eis bij renovatie wordt wel in den brede, dus voor woningen en utiliteitsgebouwen, gekeken.’

Nationale wetgeving

De minister herhaalt in het beleidsprogramma tot slot de boodschap dat op nationaal niveau via 5 grotere wetgevingscomplexen de nieuwbouweisen verder aangescherpt worden:

  • de aanscherping van de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl);
  • het stellen van eisen aan klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen wat eveneens aanpassing vergt van het Bbl;
  • het stellen van eisen om de bestaande gebouwvoorraad te verduurzamen; waaronder de normering van verwarmingsinstallaties met hybride warmtepompen, maar ook normering van zon op dak bij utiliteitsbouw met daken groter dan 250 vierkante meter;
  • de huurwetgeving aanpassen om verhuurders te stimuleren om slecht geïsoleerde woningen te verduurzamen. Op dit moment wordt onderzocht welke normeringsopties verstandig zijn;
  • het kader scheppen en de instrumenten geven voor een succesvolle gebiedsgerichte aanpak. Zo wijzigt het kabinet de Omgevingswet en de Gaswet waarmee gemeenten de bevoegdheden krijgen om de wijkgerichte aanpak vorm te geven. Het wetsvoorstel is geconsulteerd en zal in de eerste helft van dit jaar aan de Raad van State worden voorgelegd.​
Ook meldt De Jonge dat de nieuwe Warmtewet, de Wet collectieve warmtevoorziening die dit jaar aan de Tweede Kamer wordt aangeboden, naar verwachting pas in 2024 in werking zal treden.


Meer weten?

Bekijk ook de andere nieuwsberichten van Samen Energie Besparen:Meer informatie over energiebesparing vind je op onze overzichtspagina: