Bijna 300 miljoen euro extra subsidie voor hybride warmtepompen

Datum: 24-09-2021
In de afgelopen week gepresenteerde Miljoenennota van het kabinet staat dat er honderden miljoenen subsidie beschikbaar komt voor isolatie van woningen en de installatie van hybride warmtepompen.
Volgens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is het een goede eerste stap, maar moeten nu dringend structurele keuzes worden gemaakt. Voor de verduurzaming van koop- en huurwoningen stelt het kabinet in de periode 2022 tot en met 2024 drie subsidiepotten beschikbaar. 288 miljoen euro gaat naar subsidies voor hybride warmtepompen in woningen, 514 miljoen euro naar subsidies voor het isoleren van zowel huur- als koopwoningen, en er komt een subsidiepot van 525 miljoen euro voor het verduurzamen van publieke gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen. Hoe de 288 miljoen voor hybride warmtepompen wordt toegekend en of het om een aparte regeling naast de ISDE-subsidie gaat, is nog niet bekend.

NVDE reageert positief

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) stelt blij te zijn dat het demissionaire kabinet eenmalig extra geld vrijmaakt voor klimaatactie. “Nederland heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet in de energietransitie, maar er zijn sprongen nodig om de klimaatdoelen te halen,” aldus Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. Volgens de vereniging kan Nederland zich deze uitgaven ‘uitstekend permitteren’ en zijn de kosten ‘relatief bescheiden ten opzichte van andere maatschappelijke prioriteiten’. Dat laatste wordt door de NVDE gevisualiseerd in onderstaande infographic.

Miljoenennota 2022 def2

’Structurele keuzes noodzakelijk’

Volgens de vereniging geven de maatregelen weliswaar ‘tijdelijk extra zuurstof aan de energietransitie’, maar neemt dit de noodzaak van structurele keuzes niet weg. De doorlooptijden van grote projecten bedragen al snel tien jaar, zodat 2030 voor sommige opties nu al achter de horizon verdwijnt. Volgens de NVDE moeten snel structurele besluiten worden genomen, onder andere met betrekking tot de elektrificatie van de industrie, duurzame opwekking van elektriciteit, het stimuleren van flexibiliteit en regelbaar vermogen bij elektragebruik, versterking van de energie-infrastructuur en de toepassing van warmtenetten.


Meer weten?

Bekijk ook de andere nieuwsberichten van Samen Energie Besparen:Meer informatie over energiebesparing vind je op onze overzichtspagina: