Kabinet zet in op beter geïsoleerde woningen met Nationaal Isolatieprogramma

Datum: 07-04-2022
Op zaterdag 2 april kondigde het kabinet het Nationaal Isolatieprogramma aan. Het doel hiervan is dat er in 2030 2,5 miljoen woningen zijn geïsoleerd.
​Op dit moment ontvangt een woningeigenaar alleen subsidie als er twee of meer isolatiemaatregelen gelijktijdig worden genomen. Vanaf januari 2023 wordt het ook mogelijk om subsidie aan te vragen bij één isolatiemaatregel. Deze maatregel gaat ook gelden voor VvE’s, waarvoor er een centrale regeling komt die het aanvragen en uitvoeren van maatregelen moet gaan versimpelen en versoepelen. Daarnaast komen kleine VvE's in de tweede helft van 2022 ook in aanmerking voor financiering via het Nationaal Warmtefonds voor verduurzaming. 

Mensen met een slecht geïsoleerde woning (label E,F,G) kunnen straks extra ondersteuning krijgen, waarbij gemeenten het voortouw moeten nemen. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om isolatiesubsidie toe te kennen aan doe-het-zelvers. 

Zorgen voor morgen

De maatregelen uit het Nationaal Isolatieprogramma moeten nog worden uitgewerkt en de meeste zullen pas in 2023 in werking treden. Dit betekent dat mensen die nu met isolatiesubsidie hun huis energiezuiniger willen maken om de hoge energielasten te beperken, niet op korte termijn kunnen worden geholpen. Daarnaast zijn er al lange wachttijden door het tekort aan gekwalificeerd personeel en de lange leveringstijden van bijvoorbeeld (hybride) warmtepompen en zonnepanelen. 

Verplichting 

In het Nationaal Isolatieprogramma wordt ook gesproken over verplicht verduurzamen bij de aan- en/of verkoop van de woning. Een verplichting om de woning die van eigenaar verandert te verduurzamen, bijvoorbeeld tot een vooraf bepaald energielabel, is nog niet uitgewerkt.


Meer weten?

Bekijk ook de andere nieuwsberichten van Samen Energie Besparen:Meer informatie over energiebesparing vind je op onze overzichtspagina: