‘Collectieve zelfconsumptie’ oplossing voor zonnepanelen op appartementen

Datum: 10-03-2022
Collectieve zelfconsumptie is een oplossing voor de complexe puzzel om appartementen van zonnepanelen te voorzien. Het maakt het voor bewoners mogelijk om gezamenlijk zonne-energie op te wekken en te gebruiken.
Dat blijkt uit een nieuwe studie van DNV en TNO in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en TKI Urban Energy.

Beperkende factor

De installatie van zonnepanelen op gezamenlijke woningen, zoals flats of appartementencomplexen, zijn vaak lastig te regelen. Beperkende factor daarbij is de wetgeving, die nog te weinig mogelijkheden heeft om de verdeling van de opgewekte elektriciteit achter het aansluitpunt goed te regelen. In de praktijk leidt dit tot beperkte installatie van zonnepanelen op daken van appartementencomplexen.

Het nieuwe onderzoek definieert de situatie en geeft handvatten aan beleidsmakers bij de ministeries en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor beleidsinnovatie. De conclusie is dat collectieve zelfconsumptie een oplossing is en potentieel kan leiden tot de aanleg van 2 gigawattpiek extra zonnepanelen.

Salderingsregeling

‘Als de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd wordt, zullen particulieren alleen energie zelf willen opwekken als ze het direct kunnen gebruiken’, stelt Michiel Kirch, directeur TKI Urban Energy. ‘Voor woningen met gezamenlijke bewoning is door deze wetgevende beperking alle stimulans weg om zelf pv-installaties aan te leggen. Dat moeten we kunnen oplossen.’

Zodra de afbouw van de salderingsregeling start, wordt het direct en rechtstreeks terugleveren van zonne-energie aan het stroomnet minder rendabel en wordt het belangrijker om de opgewekte energie direct te gebruiken of voor later gebruik op te slaan met thuisbatterijen. Voor appartementencomplexen is het op dit moment onmogelijk om dit ‘achter de gezamenlijke aansluiting’ goed te regelen. Het combineren van individuele stroommeters aan een gezamenlijke aansluiting met een gezamenlijke pv-installatie is administratief op dit moment niet mogelijk. Dit verhindert gelijke behandeling en verdeling van zelfopgewekte energie in dit type bewoning.  

Aparte bekabeling

Op dit moment kunnen bewoners van appartementencomplexen of andere gezamenlijke bewoning dit probleem alleen oplossen door per huishouden aparte bekabeling aan te leggen. Los van het feit dat dit vaak prijzig is, is het vaak technisch lastig. Zodra zelfconsumptie achter de meter belangrijker wordt, ligt volgens de TKI Urban Energy ongelijke behandeling van appartementsbewoners op de loer. Beleidsaanpassing is een meer langetermijnoplossing om gelijkheid tussen appartementsbewoners en bewoners van eengezinswoningen te garanderen.


Bron: Topsectorenergie


Meer weten?

Bekijk ook de andere nieuwsberichten van Samen Energie Besparen:Meer informatie over energiebesparing vind je op onze overzichtspagina: