Terugverdientijd verduurzamingsmaatregelen flink korter

Datum: 21-08-2022
De hoge energieprijzen hebben voor consumenten de terugverdientijd van isolatie, warmtepompen en zonneboilers verkort tot maximaal 6 jaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van CE Delft en de NVDE.
Volgens de onderzoekers is door de hoge energieprijzen de terugverdientijd 3 keer korter dan begin 2021. In slecht geïsoleerde woningen kunnen mensen het beste eerst isoleren: dat verdient zich terug in 1 tot 6 jaar, met de energieprijzen uit april. In beter geïsoleerde woningen zijn warmtepompen en zonneboilers interessant: die verdienen zich in 2 tot 6 jaar terug.

7 maatregelen

CE Delft berekende in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) de terugverdientijd van 4 isolatiemaatregelen – dak, spouw, vloerisolatie en HR++glas – en 3 duurzame warmtetechnieken – warmtepomp, hybride warmtepomp, zonneboiler.

De terugverdientijd is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals de ontwikkeling van de energieprijzen, het type woning en het gedrag van de bewoners. Daarom is het volgens de NVDE van groot belang dat bewoners goed kijken naar hun eigen situatie en dat gemeenten en bijvoorbeeld energiecoaches mensen daarbij helpen. ‘Verduurzaming is de kortste, zekerste en blijvende weg naar een lagere energierekening’, aldus NVDE-voorzitter Olof van der Gaag in reactie op de onderzoeksresultaten.

Geen moment om mensen teleur te stellen

‘Vandaag is voor veel mensen het beste moment dat er is om te verduurzamen: het is nog nooit zo aantrekkelijk geweest. We zijn blij met de ruimhartige ISDE-subsidie (red. die 30 procent van de kosten voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers vergoedt) en vinden het van groot belang dat de regering die subsidie voortzet én ervoor zorgt dat de subsidiepot van de ISDE voortdurend gevuld blijft. Dit is geen moment om mensen teleur te stellen die willen verduurzamen.’

Bron: NVDE


Meer weten?

Bekijk ook de andere nieuwsberichten van Samen Energie Besparen:Meer informatie over energiebesparing vind je op onze overzichtspagina: