Salderen

Categorie: Zonne-energie
Op uw energierekening staat hoeveel energie u geleverd hebt gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Levert u zelf energie aan het openbare net? Dat trekt uw leverancier van de door hem geleverde energie af. Deze aftreksom heet salderen.

Salderingsregeling voor zonnepanelen


Als u uiteindelijk meer energie opwekt dan u verbruikt krijgt een terugleververgoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw contract met uw energieleverancier.

Er zijn een aantal regels:
  • Niet alle energie die u teruglevert telt mee voor het salderen. De grens ligt bij de energie die u afneemt van uw leverancier, de salderingsgrens.
  • Levert u meer terug? Dan krijgt u een terugleververgoeding.
  • Uw energieleverancier moet over elk contractjaar salderen. Dus niet per kalenderjaar of per deel van het jaar.
  • U levert de elektriciteit terug via dezelfde aansluiting waarmee u energie krijgt.
  • Salderen mag alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Uw energieleverancier kan u vertellen welke aansluiting u hebt.
  • U moet zijn aangemeld via Energieleveren.nl. Dat kan uw installateur ook voor u doen.
  • Hebt u een slimme meter? Deze meet direct wat u verbruikt en teruglevert. En geeft dit door aan de leverancier.

Afbouw van de regeling 

De salderingsregeling voor zonnepanelen geldt tot 1 januari 2023. Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. 

Terugverdientijd

Voor huishoudens en bedrijven die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, wordt met deze geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van circa 7 jaar verwacht. Wie wil investeren in zonnepanelen, maar dat niet in één keer kan doen, kan daarbij gebruik maken van het al bestaande Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij tegen lage rente geld geleend kan worden. Gekeken naar deze terugverdientijd is het verstandig om in 2022 te investeren in zonnepanelen. 

Bedrijven: Alleen voor kleinverbruikers

De regeling geldt voor kleinverbruikers met een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3x80 Ampère. Dat zijn bedrijven die maximaal 55,2 kW vermogen nodig hebben voor apparaten die veel energie vragen, zoals een sauna of een verwarmd zwembad. Zit men boven de 55,2 kW, dan kan er geen gebruikgemaakt worden van de regeling. De terugleververgoeding per extra terug geleverde kWh verschilt per energieleverancier en ligt ongeveer tussen de 4 en 12 cent per kWh. 

De salderingsregeling en de terugleververgoeding leveren een lagere energierekening op wanneer men eenmaal zonnepanelen heeft. Bent u van plan hierin te investeren? Kijk of u in aanmerking komt voor de regelingen die de aanschaf van zonnepanelen goedkoper maken:
  • Terugvragen btw. Vraag de 21% btw terug die betaalt wordt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen aan de Belastingdienst. Hoe die btw terug kan worden gevraagt hangt af van de rechtsvorm van het bedrijf.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Trek een deel van de investering in zonnepanelen af van de winst waardoor minder belasting hoeft worden te betaalt. De hoogte van de KIA hangt af van het geïnvesteerde bedrag. 
  • Milieu-investeringsregelingen. Ook met de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) verlaagt men de winst en betaal men minder belasting.

Meer artikelen

Zoek je een ander artikel uit deze categorie? Kijk op de categoriepagina:Bekijk ook de andere onderwerpen rond energiebesparing waar Vastgoed Belang zich sterk voor maakt!