De nuchtere analyse van de woningmarkt

Datum: 19-10-2021
Het is bijvoorbeeld een feit dat er méér (midden)huur nodig is in Nederland voor starters, senioren en singles, vooral in de steden. Vastgoed Belang pleit ervoor dat er meer ruimte komt voor maatschappelijk betrokken, langetermijnbeleggers om dit aanbod te creëren d.m.v. nieuwbouw, transformatie én beter gebruik van de bestaande voorraad door grote woningen te splitsen of verkameren.

​Langzaam maar zeker zijn er steeds meer geluiden – uit soms onverwachte hoek zoals van De Correspondent - over de woningmarkt te horen, die afwijken van het populaire mantra dat als beleggers maar geweerd worden, de problemen van de woningmarkt in het niets verdwijnen. Die simplistische en onbehulpzame houding is niet alleen onjuist, maar staat mogelijke oplossingen in de weg voor huishoudens die momenteel tussen wal en schip vallen. Het is bijvoorbeeld een feit dat er méér (midden)huur nodig is in Nederland voor starters, senioren en singles, vooral in de steden. Vastgoed Belang pleit ervoor dat er meer ruimte komt voor maatschappelijk betrokken, langetermijnbeleggers om dit aanbod te creëren d.m.v. nieuwbouw, transformatie én beter gebruik van de bestaande voorraad door grote woningen te splitsen of verkameren. Toch levert dit vaak ambivalente reacties op uit politieke hoek vanwege antisentiment en de behoefte aan een kop van jut. Daarom wordt de (private) huursector onder vuur genomen en koop steeds weer meer verheerlijkt en gestimuleerd met subsidies en voordeeltjes.

Jammer, want zoals nu ook Coen Teulings bepleit in het NRC span je daarmee het paard achter de wagen. De oud-CPB directeur stelt dat er juist behoefte is aan “meer kleine huurwoningen voor middeninkomens. Maar investeerders die daarin voorzien, worden geweerd”. In het belang van al die woningzoekenden die nu nauwelijks terecht kunnen op de woningmarkt, zou hiernaar geluisterd moeten worden. Lees HIER de gehele analyse.


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: