Woningwaarderingsstelsel onzelfstandige woonruimte moet op de schop

Datum: 24-05-2018
De woningmarkt in Nederland staat in een aantal plaatsen onder druk. Laten dit nou ook veelal plaatsen zijn waar studenten huisvesting zoeken. Studenten zoeken kamers die goedkoop en veilig zijn. Verhuurders bieden kamers aan die veilig zijn en hen een zeker rendement opleveren. Dit rendement is nodig om ook in de toekomst studentenkamers aan te kunnen blijven bieden.
​Vraag en aanbod lopen momenteel uit de pas. De vraag van zowel binnen-als buitenlandse studenten wordt steeds groter, terwijl het aanbod onzelfstandige woonruimtes afneemt. Hier zijn een aantal redenen voor.

Het woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimtes dateert uit de jaren ’70. Sinds de jaren ’70 is er veel veranderd in Nederland. Ons land is  gegroeid van 13,04 miljoen naar 17,2 miljoen inwoners (Bron: CBS). Huishoudens zijn kleiner geworden waardoor de vraag naar woningen fiks is toegenomen. Daarnaast is het verduurzamen van het woningbezit, wat flinke kosten met zich meebrengt, van groot belang geworden.

In het overleg over studentenhuisvesting (mei 2018, red.) zijn uiteraard al deze zaken aan bod gekomen. Vastgoed Belang heeft wederom aandacht gevraagd voor het verouderde WWS-onzelfstandige woonruimte (zogenoemde puntenstelsel). Om te kunnen blijven investeren in onzelfstandige woonruimtes zal het puntensysteem drastisch veranderd moeten worden om aan de eisen van deze tijd te voldoen. Bijvoorbeeld het verduurzamen van onzelfstandige woningen. Hiervoor is nog geen mogelijkheid opgenomen in het huidige puntensysteem.   

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: