Opkoopbescherming heeft weinig nut voor aspirant-huurders en verstoort woningmarkt

Datum: 08-06-2021
De woningmarkt verkeert in een crisis. Het tekort aan woonruimte heeft in combinatie met historisch lage rentestanden geleid tot ongekende prijsstijgingen. Vastgoed Belang heeft dit probleem al veelvuldig bij het kabinet en de Tweede Kamer aangekaart, en meerdere oplossingen aangedragen.
Maar in plaats van te kiezen voor structurele oplossingen, hebben de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet gemeend dit probleem met nieuwe, weer extra verstorende regelgeving te moeten oplossen. Zo wil het demissionair kabinet een verbod instellen tegen het kopen van woningen door beleggers (buy-to-let), waardoor het tekort aan (midden)huurwoningen alleen maar groter zal worden. Desbetreffend wetsvoorstel genaamd de “Opkoopbescherming” ligt momenteel ter goedkeuring in de Eerste Kamer, en moet ervoor zorgen dat beleggers voor een periode van 2 x 5 jaar lang geen woningen mogen aankopen met het doel die woningen te verhuren, in daarop specifiek aangewezen gebieden door gemeenten.

Vastgoed Belang maakt zich grote zorgen over deze verdere ingreep gericht op een nu al te klein huursegment, en is van mening dat gemeenten hiermee mensen die een huis willen kopen verkiezen boven starters en middeninkomens die (nog) niet willen of kunnen kopen, en daarmee hun toegang tot de stad belemmert. Daarnaast gaan gemeenten volledig voorbij aan het feit dat niet beleggers, maar juist  doorstromers de grote concurrenten van koopstarters op de woningmarkt zijn. De maatregel lijkt puur te zijn ingegeven door een eenzijdige focus op de excessen binnen de woningmarkt. De kwetsbare groep aspirant-huurders en woningzoekenden zullen hierdoor nog moeilijker een woning kunnen vinden.

Vastgoed Belang is niet de enige partij die zich zorgen maakt over deze vergaande maatregel en de aanstaande situatie van woningzoekenden. Zo gaf onlangs o.a. De Nederlandse Bank in gesprek met BNR Nieuwsradio nog aan dat deze opkoopbescherming averechts zal kunnen werken en het grote tekort aan middenhuurwoningen alleen maar zal vergroten. Het is te hopen dat de Eerste Kamer deze waarschuwing serieus neemt en de maatregel tegenhoudt.

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: