Kadaster en UvA zien geen causaal verband tussen beleggersaankopen en stijgende woningprijzen

Datum: 11-10-2019
Er is geen causaal verband tussen beleggersaankopen en stijgende woningprijzen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van het Kadaster en de Universiteit van Amsterdam naar vermeende prijsopdrijving door particuliere vastgoedbeleggers.
​Het rapport, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, geeft volgens minister Ollongren dan ook geen reden tot harde maatregelen tegen particuliere vastgoedbeleggers.

Particuliere vastgoedbeleggers krijgen vaak de schuld van de enorme prijsstijgingen in grote steden. Een onterechte beschuldiging, blijkt nu uit onderzoek. Hoewel prijsstijgingen gemiddeld hoger zijn in gebieden waar meer particuliere beleggers actief zijn, betekent dat niet dat zij hier ook de oorzaak van zijn: “Een buurt kan in de loop van de tijd aantrekkelijker worden en daarom kunnen ook particuliere investeerders in desbetreffende buurt geïnteresseerd zijn. (…) Er is dus geen causaal verband tussen het aandeel particuliere investeerders en de prijs vastgesteld”, aldus de onderzoekers.

Ook minister Ollongren geeft op basis van het onderzoek aan dat het ‘aannemelijk is dat beleggers goed aanvoelen welke buurten straks meer in trek raken en daar besluiten te investeren’. Het generiek weren van beleggers vindt ze dan ook geen goed plan: “Meer bouwen is uiteindelijk de structurele oplossing. We moeten daarom voorkomen dat duurzame beleggers worden weggejaagd”.

Ondanks dit inzicht, blijven de eerder aangekondigde maatregelen van deze minister als een donkere wolk boven de Nederlandse woningmarkt hangen. De aangekondigde ‘noodknop middenhuur’, WOZ-cap, box 3-maatregelen, en het onderzoek naar een zelfbewoningsplicht voor bestaande bouw bieden bepaald geen rooskleurig perspectief voor de duurzame investeerders die de minister zo hard nodig zegt te hebben. Wel geeft ze aan deze plannen in samenhang te willen bezien, om een opeenstapeling van maatregelen te voorkomen.

Het volledige onderzoek vindt u hier.










Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: