83% van winkelverhuurders treft financiële regeling met winkelondernemer

Datum: 26-05-2020
Ruim 8 op de 10 particuliere verhuurders van winkels hebben een financiële regeling getroffen met hun huurders, blijkt uit een enquête van vereniging Vastgoed Belang onder haar leden.

​De circa 250 deelnemende verhuurders hebben de huur kwijtgescholden, opgeschort of andere regelingen getroffen. Gemiddeld is per huurder een maand huur kwijtgescholden en een maand huur opgeschort. Als er geen sprake is van een financiële regeling is dat in veel gevallen omdat de noodzaak ontbreekt, bijvoorbeeld bij supermarkten.


“Het beeld wordt hiermee bevestigd dat particuliere verhuurders en huurders in goed overleg tot oplossingen komen. Dat is ook logisch, omdat niemand is gebaat bij leegstand en faillissement”, aldus algemeen directeur Laurens van de Noort.


Vastgoed Belang vertegenwoordigt particuliere beleggers in vastgoed. Het gaat om personen die privé of als rechtspersoon investeren met eigen geld en voor eigen risico. Volgens de vereniging is dat de reden dat de leden hun huurders goed weten te vinden. Van de Noort: “Onze leden staan vaak dicht bij hun huurders, kennen hun situatie en weten wat ondernemen betekent. Het gevoel heerst sterk dat we samen door deze periode heen moeten komen. Gevolg is wel dat ook deze verhuurders flinke schade lijden door de coronacrisis. Voor hen zijn er immers geen steunmaatregelen beschikbaar.”


Ook verlopen niet alle gesprekken constructief. Een aantal grote internationale retailketens verkondigt eenzijdig de huur niet te betalen, aldus de vereniging. Kleinere verhuurders worden door die partijen geconfronteerd met harde taal en dichte deuren. Zeker als deze verhuurders sterk afhankelijk zijn van de huurinkomsten komt dat heel hard aan. Retailers verschuiven de pijn daarmee naar de verhuurder, die de vaste lasten zoals aflossingen, belasting, onderhoud en personeel wel moeten voldoen en waarvoor geen overheidssteun beschikbaar is.


Overheid breidt steun aan winkelhuurders uit met stevige ondersteuning in vaste lasten
Het kabinet presenteerde op d.d. 20 mei jl. een tweede steunpakket waarmee door corona getroffen winkelhuurders niet meer uitsluitend in de personeelslasten worden ondersteund, maar ook in de vaste lasten. Voor betaling van de vaste lasten kunnen zij een gift tegemoet zien tot wel €20.000. Het betalen van belasting mogen winkelhuurders uitstellen. Dat geldt ook voor aflossingen van financiering bij de bank. Tegelijk veert de omzet voor veel winkels op nu de coronamaatregelen verder worden versoepeld en mensen er weer op uit gaan om spullen te kopen. Vastgoed Belang verwacht dat daarom de zwaarste periode nu achter ons ligt.


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: