De winkelvertegenwoordigers spreken onterecht van afspraken tussen de brancheverenigingen over kwijtschelding van de huur.
Directeur Laurens van de Noort: “We hebben niets afgesproken over kwijtschelding van de huur. Dat kunnen wij als branchevereniging helemaal niet, zoals Detailhandel Nederland wel beweert. Het is jammer dat Detailhandel Nederland zo aan de haal gaat met het statement. De komende periode zijn huurders en verhuurders nog volop op elkaar aangewezen, omdat de coronamaatregelen een langdurige wissel trekt op de winkelsector. Dit is een valse start.”
De vereniging geeft aan dat in het overleg door de partijen juist tot de conclusie was gekomen dat algemene uitspraken over verdeling van de financiële pijn onnodig waren. Uit onderzoek onder de leden van Vastgoed Belang bleek namelijk dat met 83% van de huurders al op basis van maatwerk een betalingsregeling was getroffen.
Vanwege de grote verschillen tussen de partijen en de mate waarin een onderneming door corona geraakt wordt is maatwerk daarbij het uitgangspunt. “Niemand is gebaat bij leegstand en faillissementen. Verhuurders willen in de kern gezonde huurders deze periode doorhelpen. Dat is in eenieders belang”, aldus Van de Noort.
In het algemeen kan een kleine zelfstandige winkelier op meer toeschietelijkheid rekenen dan grote, al dan niet beursgenoteerde winkelketens. Juist die laatste groep stelt zich in de praktijk soms erg star op ten opzichte van hun verhuurder door bijvoorbeeld aan te kondigen dat de huur simpelweg niet meer betaald wordt. Doel van het Steunakkoord was om eenzijdig handelen te voorkomen en met constructief overleg door deze periode te komen.
De tekst van het vervolg steunakkoord van 2 juni 2020 treft u hier aan.