Rechter bepaalt: online omzet weegt mee bij eventuele huurkorting door corona

Datum: 21-07-2021
De Rechtbank in Rotterdam heeft uitgesproken dat winkeliers ook de inkomsten van hun webwinkel moeten opgeven om het eventuele recht op een huurkorting vanwege de coronapandemie te bepalen.
Dit omdat een deel van de omzet zich volgens de rechter naar de webshop heeft verplaatst, waardoor er (inclusief de inkomsten van de webwinkel) sprake is van minder omzetverlies. Hiermee bevestigt de rechter het standpunt van Vastgoed Belang dat alle gevolgen van de coronapandemie moeten worden meegenomen om tot een eerlijke verdeling van de rekening te komen. Immers, niet alleen leidde corona tot gedwongen sluitingen van winkels – buiten de schuld van huurder én verhuurder om.

Ook leidde het in veel gevallen tot grote stijgingen van de online aankopen – een verschuiving van offline naar online. Om een beroep te kunnen doen op een zware maatregel zoals een huurkorting die het huurcontract doorkruist – op grond van een onvoorziene omstandigheid zoals de coronapandemie die ook verhuurders buiten hun schuld om treft – moeten dan ook álle gevolgen van die omstandigheid worden meegewogen; ook degene die positief uitpakten voor de (online) omzet van de holding. Goed dat deze duidelijkheid er nu is. Dit helpt huurders en u (verhuurders) tot gebalanceerde afspraken te komen om te voorkomen dat in de kern gezonde winkelondernemers omvallen. Samen komen we deze crisis door.

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: