Dat kan op verschillende manieren, maar moet wel gebeuren binnen zes weken na dagtekening van de aanslag. Om u hierbij te helpen, heeft Vastgoed Belang bijgevoegd pro-forma bezwaarschrift model opgesteld. Ook vindt u in ons ledenportaal een factsheet met meer informatie over de verschillende mogelijkheden.
Waarom bezwaar maken?Veel particulier verhuurders ontvangen rond deze tijd hun definitieve aanslagen over de jaren 2021 en 2022. Daarin wordt u belast op basis van een fictief rendement. Als u het daarmee oneens bent omdat uw daadwerkelijk rendement lager was, dan is het belangrijk om daar bezwaar tegen te maken.
Bezwaar maken is extra belangrijk omdat Vastgoed Belang en fiscalist Cor Overduin
samenwerken aan een rechtszaak tegen de Wet tegenbewijsregeling box 3. Uitganspunt is dat het huidige box 3-beleid en de bijbehorende tegenbewijsregeling onrechtvaardig zijn, en in strijd met het Europees eigendomsrecht.
Bij vergelijkbare zaken in het verleden die door de staat werden verloren, bood de Belastingdienst alleen rechtsherstel aan mensen die bezwaar hadden gemaakt.
Bezwaar maken binnen 6 weken na dagtekeningAls u bezwaar wilt maken tegen uw definitieve aanslag, dan moet dat binnen zes weken na dagtekening van de aanslag gebeuren.
Heeft u dat nog niet gedaan? En was uw daadwerkelijk rendement lager dan het fictieve rendement dat de Belastingdienst hanteert? Dan is het ook mogelijk om alvast bezwaar te maken, zonder op dit moment al de berekening van uw daadwerkelijk rendement mee te sturen. Dit heet een pro forma-bezwaar.
Het voordeel van een pro forma-bezwaar is dat uw recht op bezwaar niet komt te vervallen als de zeswekentermijn is verstreken.
Hoe maakt u bezwaar?Voor onze leden stellen we een template beschikbaar om een pro forma-bezwaar in te dienen bij de Belastingdienst.
U vindt dit template op onze ledenportal.
Let op: voor u bezwaar maakt is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van wanneer het wel en niet nuttig is om bezwaar te maken. Vastgoed Belang stelde daarom samen met Cor Overduin een factsheet op met meer informatie over:
- De wet tegenbewijsregeling box 3;
- het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR);
- het opleggen van definitieve aanslagen Box 3 en het maken van bezwaar daartegen;
- informatie over de Vastgoed Belang Ledenservice tegenbewijs Leegwaarderatioservice;
- de Rechtszaak tegen Wet Tegenbewijsregeling Box 3 die Vastgoed Belang ondersteunt.
Lees dit document eerst goed door!
Houd er ook rekening mee dat het natuurlijk ook niet mogelijk is om in de factsheet alle denkbare situaties te behandelen. Voor individueel advies is het dan ook raadzaam om contact op te nemen een fiscaal adviseur.
Nog geen lid?Bent u nog een lid van Vastgoed Belang? Meld u vandaag nog aan! Dan krijgt u toegang tot ons ledenportal met het bezwaartemplate en veel meer nuttige info.