Persbericht: Nederland koos rechts, Kamer slaat toch linksaf met behandeling wet Betaalbare huur

Datum: 08-02-2024
De Nederlandse overheid staat opnieuw op het punt om een cruciale fout te maken, waarschuwt Vastgoed Belang, de belangenbehartiger van particuliere vastgoedeigenaren.
In reactie op de voorgestelde Wet Betaalbare Huur verklaart Vastgoed Belang stellig tegenstand tegen deze wet op basis van ernstige tekortkomingen in het wetsontwerp.

“Er is blijkbaar geen geld, de formatie klapt op dit gegeven en toch denkt een merendeel van de Kamer problemen op de woningmarkt op te kunnen lossen zonder investeringsbereidheid van de markt," aldus Jack de Vries, voorzitter van Vastgoed Belang, als reactie op de keuze van de Tweede Kamer om de omstreden wet “Betaalbare Huur" van het demissionair kabinet tijdens het formatieproces in behandeling te nemen.

De Wet Betaalbare Huur roept een angstaanjagend déjà vu op, met een beleid dat doet denken aan de mislukte verhuurderheffing van tien jaar geleden. Ditmaal dreigt de wet niet alleen de staatsfinanciën te ondermijnen, maar ook de gehele huurmarkt in gevaar te brengen.

Ondanks de erkende noodzaak van meer woningen in het middensegment, wijst Vastgoed Belang op de ernstige gevolgen die deze wet met zich mee zal brengen. De wet zal resulteren in verdere stagnatie van de woningmarkt, met langere wachttijden, grotere schaarste en verminderde doorstroming tot gevolg.

Hoewel enkelen de situatie misbruiken, benadrukt Vastgoed Belang dat de meerderheid van de huurders en verhuurders een goede relatie onderhoudt, met tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding. Het is onrechtvaardig om de gehele sector te straffen vanwege de excessen van een kleine groep.

Vastgoed Belang staat open voor samenwerking met de overheid om regelgeving te ontwikkelen die investeringen ondersteunt, een redelijk rendement mogelijk maakt en excessen aanpakt. Echter, heeft deze wet alleen negatieve gevolgen voor de investeringsbereidheid en zal het krimp van de bestaande voorraad en grotere schaarste tot gevolg hebben. Particuliere beleggers kunnen nooit instemmen met een wet die zo ontwrichtend zal zijn voor de woningmarkt.

Het is nu aan de Kamerleden om hun oordeel te vellen over deze wet. Vastgoed Belang roept op tot een besluit gebaseerd op ratio, zodat toekomstige generaties niet terugkijken op deze wet met spijt.

--

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Kavish Partiman, directeur Public Affairs bij Vastgoed Belang, via 06-23168551 of per mail kpa@vastgoedbelang.nl

​ 
Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.