Reactie Vastgoed Belang op consultatieproces tijdelijke huurcontracten

Datum: 04-12-2023
De Wet Vaste huur is op 14 nov. jl. door de eerste Kamer aangenomen. Het besluit wordt nu ter consultatie aangeboden en daar heeft Vastgoed Belang namens de particuliere verhuursector op gereageerd.

​Veranderingen in (nieuwe) Huurcontracten:

De Wet vaste huurcontracten schaft het gebruik van tijdelijke huurcontracten formeel gezien af. Maar de wet maakt het wel mogelijk om voor bepaalde wenselijke situaties onder strenge voorwaarden toch tijdelijke huurcontracten af te sluiten. Dit geldt ook voor specifieke groepen waar een uitzondering voor is gemaakt. Voor deze groepen blijft een tijdelijk huurcontract mogelijk. De essentie van het wetsvoorstel (vaste contracten zijn de norm) blijft hiermee alsnog overeind. Dus als deze regels van kracht worden (beoogt op halverwege 2024), wordt het lastiger om een tijdelijke huurcontract af te sluiten.

Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomsten:
Om bepaalde groepen mensen toch de mogelijkheid te geven om een tijdelijk huurcontract te krijgen, wordt er ook een 'Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomsten' ingevoerd. De belangrijkste punten op een rij: 

​Positief: 

  • ​Het Besluit staat tijdelijke huisvesting toe voor kwetsbare mensen en voor wezen van overleden huurders, wat Vastgoed Belang belangrijk vindt.

​Reden voor verandering: 

  • Het Besluit biedt te weinig mogelijkheid  voor verhuurders met meerdere woningen om tijdelijke huurcontracten aan te bieden, bijvoorbeeld als ze hun woningen willen opknappen of verkopen. 
  • Het Besluit moedigt buitenlandse studenten aan om een tijdelijk huurcontract te krijgen, terwijl Nederlandse studenten hierdoor minder kans op een studentenwoning krijgen. Vastgoed Belang wil duidelijke afspraken zodat de Nederlandse studenten niet de dupe worden.
  • Het Besluit stelt geen regels voor het huisvesten van arbeidsmigranten en expats wat belangrijk is gezien het huidige tekort aan huurwoningen in Nederland.

Wat dit betekent:

Vastgoed Belang blijft vechten voor een eerlijke huurmarkt die zowel verhuurders als huurders tegemoetkomt. Het is daarom belangrijk dat tijdelijke huurcontracten mogelijk blijven en het besluit daarom wordt aangepast. Zodat er rekening gehouden kan worden met de specifieke behoeften van verhuurders en zowel de Nederlandse studenten als de buitenlandse studenten. 

Lees hier de volledige consultatie inbreng: Consultatiereactie-VB-Besluit-specifieke-groepen.pdf (vastgoedbelang.nl)

In uw ledenportaal leest u een feitelijke update over de wet Tijdelijke Huurcontracten: Leden | Vastgoed Belang

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: