Terugkoppeling en presentaties van het Studentenhuisvestingscongres

Datum: 03-11-2023
Gisterochtend vond het eerste congres over Studentenhuisvesting plaats. Het onderwerp leeft sterk onder onze leden, en het is dan ook niet verwonderlijk dat de zaal snel was uitverkocht.

De dagvoorzitter, Ardin Mourik, nam onze leden mee langs de belangrijkste onderwerpen met betrekking tot onzelfstandige woonruimte. Professor Peter Boelhouwer benadrukte in zijn presentatie het belang van particuliere verhuurders in deze markt en hoe alle betrokken partijen hun krachten moeten bundelen. Na de presentatie reageerde ons panel van experts op de oplossingsgerichte voorstellen van Professor Boelhouwer. Vanuit verschillende perspectieven werd er een discussie gevoerd. Tino van Rossum vertegenwoordigde de studentenhuurders (LOS), Hans Ton (Directeur Wonen) vertegenwoordigde Binnenlandse Zaken, Jolan de Bie (Kences) vertegenwoordigde de sociale studentenhuisvesters, en Kavish Partiman vertegenwoordigde de particuliere verhuurders in het panel. 

Diverse leden kregen de kans om vragen aan het panel te stellen, wat resulteerde in een praktisch en constructief debat. Na het plenaire gedeelte splitsten de leden zich op in verschillende deelsessies om zich te laten bijpraten over gespecialiseerde onderwerpen. Na afloop stond er een lunch klaar en werd er nog lang nagepraat. Het was een zeer belangrijke ochtend met veel belangstelling. Wij willen onze leden bedanken voor hun betrokkenheid en waarderen hun oplossingsgerichte visie en deelname aan het constructieve debat​

Klik op "terugkijken" om de sessies van deze ochtend terug te kijken in uw Ledenportaal. Bekijk hier alle video's: Leden | Vastgoed Belang

TERUGKIJKEN: CONGRES STUDENTENHUISVESTING (PLENAIR)

Peter Boelhouwer (hoogleraar Huisvestingssystemen) vertelt tijdens zijn presentatie over het belang van meer studentenkamers en hoe verschillende partijen hun krachten moeten bundelen. Wat is er nodig? Op zijn voorstellen wordt vervolgens door het panel gereageerd. Het moet voor huurders (studenten) betaalbaar zijn, maar tegelijkertijd moeten de risico's van de verhuurder wel gedragen worden. Hans Ton, directeur Wonen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, stelt dat er hard wordt gewerkt aan een modernisering van het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) om ervoor te zorgen dat de belangen worden geborgd. In deze video kunt u het plenaire gedeelte van het ochtendprogramma terugkijken.
Download hier de presentatie.

TERUGKIJKEN : DEELSESSIE MODERNISERING VAN HET WWS-O.

Het puntensysteem voor onzelfstandige woonruimte is verouderd en moet op de schop. Niet zonder reden waren er op de consultatie ontzettend veel reacties. Welke mogelijkheden zijn er om te verduurzamen en uit te komen met de kosten? Michel Klaassen praat de leden bij. 
Download hier de presentatie.

TERUGKIJKEN: DEELSESSIE ONZELFSTANDIGE WOONRUIMTE IN CIVIEL RECHTELIJKE CONTEXT

U bent verhuurder en verhuurt onzelfstandige woonruimten. Het is van belang dat de afspraken met uw huurder goed en juist worden vastgelegd. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar onze praktijkjurist en tevens advocaat, Helana Koops, hoort de verhalen uit de praktijk. De snel veranderende wetgeving is haast niet bij te benen. Wat moet u weten? Wat wordt verstaan onder "campuscontracten" en wat is de huidige status van de wetgeving omtrent tijdelijke huurcontracten? 
Download hier de presentatie.

DEELSESSIE ONZELFSTANDIGE WOONRUIMTE IN BESTUURSRECHTELIJKE CONTEXT

Kansen, bedreigingen, ambities, wettelijke restricties en ambtelijke barrières voor Kamerverhuur. Waar moet je op letten in de praktijk? En welke invloed heeft de wet Goed Verhuurderschap voor Kamerverhuurders?
Download hier de presentatie.Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: