4 op 5 verhuurders winkel of horeca schiet huurder te hulp

Datum: 09-02-2021
PERSBERICHT - 4 op de 5 particuliere verhuurders van winkel- of horecavastgoed is hun huurders sinds de gedwongen sluiting vanaf 15 december jl. financieel tegemoet gekomen. In 60% van de hulp gaat het om het kwijtschelden van (een deel van) de huur en in 40% om uitstel van de huurbetalingen.

​Verhuurders wijzen er echter op dat hun grens in zicht is. Zij doen daarom een noodoproep aan banken en andere financiers om nu over de brug te komen door uitstel van aflossingen te verlenen aan huurders en verhuurders die daarom vragen. Volgens de verhuurders is dat nodig om te voorkomen dat in de kern gezonde ondernemers met de eindstreep in zicht alsnog omvallen. De cijfers komen uit een onderzoek onder de leden van vereniging voor particuliere beleggers. Vastgoed Belang. Het betreft huurders met minstens 25% omzetverlies. Daarvan is driekwart een MKB-onderneming en het overige kwart een grootwinkelbedrijf of internationale keten. Door de aan het onderzoek deelnemende verhuurders is sinds 15 december jl. in totaal 640 maanden aan huur kwijtgescholden of uitgesteld.

Soms ook niet-financiële of géén regeling

Een kwart van de verhuurders heeft (ook) een alternatieve regeling getroffen met huurders die in de knel zijn geraakt . Het gaat vooral om het flexibel omspringen met betaaldata, afgesproken huurverhogingen achterwege laten, gestorte borg verrekenen met achterstallige huur of – als de huurder daarom vraagt – het vroegtijdig beëindigen van het huurcontract.

Er is niet altijd sprake van een regeling. De voornaamste redenen zijn dat de winkelondernemer het omzetverlies zelf op kan vangen, geen inzicht wil geven in het omzetverlies, te hoge eisen stelt of eenzijdige actie neemt. Vooral kleinere particuliere verhuurders die een winkelruimte verhuren als pensioenvoorziening geven aan niet zomaar de huur kwijt te kunnen schelden of uitstellen zonder zelf in de problemen te komen. Voor deze verhuurders is geen overheidssteun beschikbaar.

Echte klap komt nog: noodoproep aan banken om over de brug te komen

Uit het onderzoek blijkt dat verhuurders zich grote zorgen maken over de toekomst. Wanneer de komende maanden buffers van verhuurders en huurders opraken en de lockdown voortduurt zal de overheidssteun steeds vaker tekort schieten. De enige manier om faillissementen op grote schaal van in de kern gezonde ondernemers te voorkomen is winkels en de horeca zo snel mogelijk de ruimte te geven om op verantwoorde wijze weer open te gaan. Maar zelfs als daar snel ruimte voor komt, zullen de inkomsten nog lange tijd achterblijven.

Vastgoed Belang: “Daarom doen verhuurders een dringend beroep op banken om generiek een half jaar uitstel van aflossingen te verlenen aan getroffen huurders en verhuurders die daarom vragen. Banken en andere financiers moeten zich nu bewust tonen van de ongekende crisis waarin de sector zich bevindt en drastische maatregelen durven nemen. Het gaat slechts om uitstel van betalingen en zonder hulp van financiers zullen veel ondernemers met de eindstreep in zicht alsnog omvallen.”

 

Noot voor de pers/niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laurens van de Noort.

Vastgoed Belang is de vereniging van particuliere verhuurders van woningen, winkels, kantoren en overig vastgoed. Met 5.000 leden vertegenwoordigen wij een brede groep verhuurders en beleggers in vastgoed; van kleine beleggers met enkele panden, tot grote ondernemers met bedrijfsmatige vastgoedportefeuilles. Vastgoed Belang en haar leden streven naar duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen in vastgoed tegen een redelijk rendement.


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.