Algemene huurbevriezing kent vooral nadelen

Datum: 18-02-2021
Algemene huurbevriezing kent vooral nadelen Gisteren maakte minister Ollongren (wonen) bekend dat huren in de gereguleerde huursector (> €752) niet mogen stijgen, zelfs niet met inflatie. De huurbevriezing pakt vanwege de impact op het investeringsvermogen van beleggers en woningcorporaties negatief uit voor de nieuwbouw, verduurzaming en de doorstroming op de woningmarkt doordat grootverdieners in sociale huurwoningen ook profiteren.

​Bovendien komt er minder ruimte over om huurders die door de coronapandemie hard worden geraakt door middel van maatwerk tegemoet te komen. De minister kondigde direct aan grote verhuurders financieel te compenseren voor gederfde inkomsten. Kleine pensioenspaarders in woningen dreigen daarom de rekening gepresenteerd te krijgen.

Wereld op zijn kop: compensatie voor grote verhuurders, maar niet voor kleine pensioenspaarders

De totale impact van de maatregel komt volgens de berekeningen van de minister uit op €265 mln. Ter compensatie van de ingrijpende maatregel wordt €200 mln. vrijgemaakt in de vorm van een korting op de verhuurdersheffing voor grote particuliere verhuurders en corporaties. De resterende €65 mln. komen daarmee voor rekening voor kleine verhuurders waaronder ZZP’ers en ondernemers die voor hun pensioen in één of twee woningen hebben geïnvesteerd. Die groep bezit in totaal bijna 500.000 woningen. Het afgelopen jaar zagen zij alleen al de gemeentelijke belastingen met 5% stijgen.

“Blijkbaar geldt voor de overheid zelf niet wat voor kleine verhuurders wel geldt, “ stelt vereniging voor particuliere beleggers Vastgoed Belang. “Een totale huurbevriezing waardoor zelfs niet voor geldontwaarding kan worden gecompenseerd is een extreme maatregel. Het is onacceptabel en juridisch ook onhoudbaar als uitsluitend kleine verhuurders niet op compensatie kunnen rekenen. Dat is absoluut onevenwichtig.`

Lange tijd was er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor een generieke huurbevriezing vanwege alle nadelige gevolgen en omdat schrijnende gevallen er niet mee geholpen zijn. De algemene huurbevriezing lijkt dan ook vooral ingegeven door de aankomende verkiezingen.


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.