Krijgen huisbazen terecht de schuld van krapte op de woningmarkt? 'Er is vooral te weinig gebouwd'

Datum: 03-05-2021
Vastgoed Belang staat voor de meerwaarde die particuliere beleggers leveren aan een goede werking van de woningmarkt en belangrijke maatschappelijke opgaven zoals verduurzaming. Vanwege problemen die in de - historisch krappe – woningmarkt worden ervaren is het beeld van investeerders echter niet altijd positief.

​OmroepWest en NOS stelden Vastgoed Belang de vraag of dat terecht is. Algemeen Directeur Laurens van de Noort gaf aan dat leden van Vastgoed Belang – van zelfstandig ondernemers die hun pensioen opbouwen in stenen tot aan grote vastgoedfamiliebedrijven - kiezen voor lange termijnbinding en risico-aversie. Dit zijn dus allesbehalve “cowboys die gaan voor het snelle geld”. De oorzaak van de huidige problemen is met name het gevolg van het enorme tekort aan woningen: er is de laatste jaren veel te weinig gebouwd. Het is volgens van de Noort dan ook onterecht dat beleggers de zwarte piet toegespeeld krijgen. In Nederland bestaat bovendien een beeld dat kopen goed is, en huren slecht: “De overheid trekt elk jaar miljarden uit om kopen interessant te maken, bijvoorbeeld door de hypotheekaftrek. Ook voor de sociale huurwoningen zijn er miljardensubsidies, maar voor de vrije sectorwoningen is er geen ondersteuning. Dan is het logisch dat die sector (te) klein is en relatief onaantrekkelijk.” Dit terwijl experts erop wijzen dat juist meer van dit soort woningen nodig zijn; vooral in het middensegment in de grote steden.

Van de Noort heeft wel begrip voor maatregelen gericht op het behoud van de leefbaarheid en/of betaalbaarheid van een buurt. Helaas zijn die in de praktijk soms buiten proportie. “Ze raken niet alleen partijen die misbruik maken van de schaarste, maar ook de bonafide verhuurders. Kijk naar de huurbevriezing.  Een ZZP’er die een huis verhuurt voor zijn pensioen, maar in de problemen is gekomen door de crisis, mag de huur niet aanpassen aan inflatie. Ondertussen stijgen de gemeentelijke lasten wel. Zo een soort beleid is veel te generiek”.

Lees het hele artikel hier.

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: