Informatieplicht energiebesparing. Wie is verantwoordelijk?

Datum: 28-05-2019
Voor verhuurders en huurders van utiliteitsgebouwen is niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor het naleven van de wettelijke energiebesparingsplicht en meldplicht waaraan per 1 juli aanstaande moet worden voldaan. Dit is vooral aan de orde bij gebouwen (utiliteitsbouw) waarbij meerdere huurders een deel van dat gebouw huren. In beginsel is het aan het zogeheten "bevoegd gezag" om te bepalen welke partij op die verplichtingen wordt aangesproken. Vaak is dit de gemeente. Bedrijven, instellingen en het bevoegd gezag hebben echter gezamenlijk behoefte aan duidelijke afspraken hierover.

​Daarom is er eind april is een memo gepubliceerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de aan te spreken rechtspersoon die in bepaalde gevallen wordt aangemerkt als de  ‘drijver van de inrichting’ voor de informatieplicht energiebesparing per 1 juli aanstaande. Deze richtlijn is tot stand gekomen na gesprekken tussen vertegenwoordigers van verhuurders en het bevoegd gezag. Alle organen zijn inmiddels over deze richtlijn geïnformeerd. In september wordt er verder gesproken.

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.