Schenken en erven van verhuurd vastgoed

De belangrijkste valkuilen en aspecten bij het schenken en erven van verhuurd vastgoed
Hoe zorg je ervoor dat je je vastgoedportefeuille goed achterlaat voor erfgenamen? Tijdens de training Schenken en erven van commercieel vastgoed (portefeuille) neemt de trainer je mee in de belangrijkste aspecten die hierbij spelen. Zo heb je bij de overdracht van vastgoed te maken met verschillende belastingen zoals o.a. erfbelasting (of schenkbelasting), inkomstenbelasting, omzetbelasting en overdrachtsbelasting. Zonder tijdige fiscale planning kan de belastingdruk voor de erfgenamen fors oplopen! Het maakt hierbij een groot verschil of het vastgoed in box 1, box 2 of box 3 zit. Dit is ook het geval als je bij leven het vastgoed (deels) wilt overdragen aan de volgende generatie.

Niet alleen fiscale aspecten spelen een rol bij de overdracht. Hoe ga je om met de situatie als er meerdere verkrijgers zijn? Wie krijgt de zeggenschap? En als de verkrijging van de erfgenamen ongelijk is, dan dreigt het ‘gevaar’ van de legitieme portie. Wilt u het vastgoed binnen de familie houden? Het huwelijksvermogensrecht dat op 1 januari 2018 is gewijzigd speelt hierbij een grote rol. Kortom, de ‘zachte kant’ van vermogensoverdracht is zeker zo belangrijk als de belastingheffing.

In deze cursus schenken en erven van commercieel vastgoed (portefeuille) leer je hoe je nu al kunt voorsorteren op de overdracht en gaat je naar huis met een aantal handige tip & trucs. De belangrijkste les die je leert is misschien wel dat, wanneer er niets geregeld is, het meestal ook slecht geregeld is!

Schenken en erven is een verdiepingsmodule op het Totaalpakket Vastgoedbeleggen.

Leerdoelen

  • Je bent (beter) in staat wensen aangaande de overdracht nader te concretiseren;
  • Belangrijke gevolgen van erfbelasting en inkomstenbelasting bij overlijden;
  • Je leert wat de mogelijkheden zijn van schenken en de belangrijkste valkuilen hierbij;
  • Op hoofdlijnen weet je of en hoe de fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteit(en) werken;
  • Je leert meer over een aantal relevante spelregels uit het wettelijk erfrecht;
  • Opdoen van kennis van een aantal belangrijke testamentaire bepalingen;
  • Specifieke tips & trucs die betrekking hebben op de overdracht binnen de familie.

Trainer: John Bult 

Mr. drs. J.A. (John) Bult RB is een aantal jaren werkzaam geweest in het bankwezen. Sinds 2003 is hij gevestigd als zelfstandig belastingadviseur en estate planner. Daarnaast is hij als docent verbonden aan diverse opleidingsinstituten en geeft hij ruim 15 jaar fiscale trainingen. Er verschijnen regelmatig publicaties van zijn hand in diverse vakbladen. Naast een brede fiscale adviespraktijk is John gespecialiseerd in bedrijfsopvolging en daarnaast in de overdracht en structurering van vermogen.

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €590,-
Indien lid Vastgoed Belang zijn de kosten €515,-

INSCHRIJFMOGELIJKHEDEN

Overzicht

Bekijk ook de andere cursussen die Vastgoed Belang en FOI organiseren: