Vastgoedrekenen

Leer de belangrijkste begrippen en rekentechnieken om jouw vastgoedinvesteringen juist te onderbouwen.

In de opleiding vastgoedrekenen staan de vastgoedrekentechnieken en de cijfermatige inzichten bij een vastgoedbelegging centraal. Je krijgt inzicht in de belangrijke begrippen die spelen bij het vastgoedrekenen. Tijdens de training vastgoedrekenen wordt er stil gestaan bij de begrippen: Bruto Aanvangsrendement (BAR), Netto Aanvangsrendement (NAR), Discounted Cash Flow (DCF) en de Yield. Wat betekenen deze begrippen? Hoe interpreteer je ze en nog belangrijker, hoe gebruik je ze op de juiste manier in je rekenmodel?

De trainer besteedt uitgebreid aandacht aan de waardeberekening en de uitgangspunten die hieraan ten grondslag liggen. Zo krijg je inzicht in de uitgangspunten en wordt middels berekeningen duidelijk welke belangen er spelen bij verschillende partijen in de vastgoedinvestering.

Als deelnemer ontvang je een door FOI ontwikkeld rekenmodel. De cursus vastgoedrekenen kent een groot praktisch gedeelte. Tijdens dit deel leer je het vastgoedmodel te gebruiken en toe te passen. Vastgoedrekenmodellen geven inzicht in de vastgoedinvestering en wat er bijvoorbeeld met het rendement of de waardering gebeurt als een variabele wijzigt. Zo leer je op een praktische manier om je beslissingen en investeringen inzichtelijk te maken en op een gedegen manier te onderbouwen.

Het model is na de training geschikt om zelf te gebruiken en toe te passen op de eigen vastgoedportefeuille en vastgoedbeslissingen. Ook is het mogelijk om voorafgaand aan de cursus vragen of een case toe te sturen die tijdens de training behandeld zal worden. Zo bieden wij onze deelnemers maatwerk dat aansluit bij de vragen van de deelnemers.

Leerdoelen

  • De waarde en het rendement van vastgoed bepalen;
  • Actuele ontwikkelingen in de verschillende vastgoedmarkten (woning, winkel, kantoor, bedrijfsruimte).
  • Inschatten van de invloed van actuele ontwikkelingen in de vastgoedmarkt op de waarde en financieringsmogelijkheden;
  • Belangrijke begrippen in het vastgoedrekenen (BAR, NAR, Yield, DCF) en de invloed hiervan op de waarde;
  • Beoordeling van het bruto- en netto aanvangsrendement (BAR/NAR) en het rendement op het eigen vermogen middels de yieldcurve;
  • Gebruik van vastgoed-rendementsmodellen;
  • Invloed van aspecten zoals rente, huurfactor en indexering op het rendement laten zien middels het rendementsmodel;
  • Diverse vormen van beleggingsonroerendgoed, zoals woningen, bedrijfspand, kantoorpand en industriehal;
  • Verdieping in de voor- en nadelen bij de investering in verschillende vormen van beleggingsonroerendgoed en het bijbehorende rendement;
  • Een kostprijsdekkende huur- of verkoopprijs berekenen;
  • Een pand in eigen gebruik versus een investeringsobject;
  • Hoe ontwikkelt zich de verhouding vraag en aanbod en wat is het effect hiervan op de korte én lange termijn?

Trainer: Jaap Huurnink

Vanaf 2009 is Jaap Huurnink directeur en medevennoot van FOI. Zijn werkervaring is opgebouwd van gekwalificeerd economiedocent naar interimwerk als financieringscoach op zakelijk financieringsgebied, en het adviseren van banken met problemen op het gebied van interne audits. Dit alles om de kwaliteit van medewerkers en hun financieringsvragen te verbeteren. Jaap is mede grondlegger van trainingen vormgegeven vanuit didactische concepten met als ferm fundament FOI’s Pijleroverzicht, dat door o.a. Nederlandse banken wordt ingezet omdat het feilloos financiële risico’s blootlegt.

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €625,-
Indien lid Vastgoed Belang zijn de kosten €550,-

INSCHRIJFMOGELIJKHEDEN

Overzicht

Bekijk ook de andere cursussen die Vastgoed Belang en FOI organiseren: