Huurrecht woonruimte

Maak kennis met de belangrijkste begrippen binnen het huurrecht woonruimte en voorkom nare verrassingen.
Huurrecht woonruimtes is een belangrijk item voor beleggers. Waar moet je als verhuurder in woonruimtes bij stil staan en welke situaties kunnen er op je pad komen? En belangrijker, hoe ga je er dan mee om?

De trainer die deze opleiding verzorgd is in het dagelijks leven werkzaam als advocaat, onder andere in huurrecht woonruimtes, en neemt je mee in de belangrijkste juridische aspecten die van belang zijn voor een vastgoedbelegger. Tijdens de training huurrecht woonruimte zal zij stil staan bij het herkennen van juridische knelpunten bij verhuursituaties, gewijzigde regels voor de vaststelling en de regelgeving rondom de huurprijzen van woonruimtes.

Mocht een huurder een woonruimte huren en de huurprijs te hoog vinden dan heeft deze het recht om de huurprijs te laten toetsen bij de huurcommissie, binnen 6 maanden na aanvang van het contract. Het is als verhuurder daarom van groot belang om met zekerheid, voorafgaand aan het huurcontract, zelf te kunnen vaststellen of de woonruimte in de geliberaliseerde of niet-geliberaliseerde huursector valt. Is de woning ten onrechte geliberaliseerd dan kan dit flinke consequenties voor jou als verhuurder hebben.

Ook wordt er tijdens deze cursus huurrecht woonruimte, stil gestaan bij de rechten en plichten van de huurder en verhuurder. Welke opzegmogelijkheden heb je als verhuurder, wanneer kan je hier een beroep op doen en welke regels gelden er rondom de beëindiging van de huurovereenkomst? Als je hier als verhuurder kennis van hebt, weet je beter hoe je hier mee om kunt gaan en welke consequenties dit heeft voor jou.

De opleiding Huurrecht woonruimte kent een praktisch gedeelte en laat je kennismaken met de belangrijkste begrippen en consequenties binnen het huurrecht wonen. Na afronding van deze training heb je een goed beeld van de juridische zaken die kunnen spelen bij verhuur van woonruimtes, hoe je hier op kunt acteren en welke impact dit op jou als vastgoedbelegger kan hebben.

Leerdoelen

  • Omgaan met vragen en eisen van huurders;
  • Juridische knelpunten herkennen;
  • De rechten van huurder en verhuurder;
  • Verplichtingen van de huurder en de verhuurder;
  • De mogelijkheden die de huurder ter beschikking staan om de huurprijs aan te vechten;
  • Opzegmogelijkheden van de verhuurder en de regels rondom beëindiging van de huurovereenkomst;
  • De gewijzigde regels voor de vaststelling van de huurprijs en het woningwaarderingsstelsel;
  • Reparaties en renovaties;
  • De mogelijkheden en obstakels van onderhuur en medehuur.

Trainer: Elout Korevaar

Tijdens zijn studie lag de nadruk op het algemene civiele recht. Na zijn afstuderen in 2002 werkte Elout als docent en onderzoeker aan de universiteit Leiden. Hier doceerde hij op het gebied van huur-, arbitrage-, aansprakelijkheids-, goederen-, en verbintenissenrecht. In 2006 is Elout beëdigd als advocaat en momenteel is hij werkzaam bij Weebers Vastgoed Advocaten. In zijn dagelijkse praktijk houdt hij zich bezig met het civiele vastgoedrecht en het verbintenissenrecht in de brede zin. Zijn specialisme ligt hierbij op het huur- aansprakelijkheids- en bouwrecht. Op het gebied van huurrecht en aansprakelijkheidsrecht geef Elout regelmatig cursussen.​

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €625,-
Indien lid Vastgoed Belang zijn de kosten €550,-

Overzicht

Bekijk ook de andere cursussen die Vastgoed Belang en FOI organiseren: