Transformatie en verduuramingsproject Diemen

Op 14 september jl. bezocht Vastgoed Belang de leden Bas en Oskar de Waal en hun compagnon Patrick, om inzicht te krijgen in hun transformatie- en verduurzamingsproject te Diemen. Daar waar de twee eerst brood verkochten in de bakkerij van de ouders van Bas en Oskar, verdienen zij nu hun brood met het transformeren van woningen in en rond Amsterdam
Hoe pakken zij dit aan? Patrick neemt ons mee door de woning. Wij hebben de woningen in Diemen al enige tijd geleden gekocht. Tijdens een huuropzegging vernieuwbouwen en verduurzamen we de woningen volledig. Dit proces duurt gemiddeld zo'n 3 tot 4 maanden. Maar, je kunt je voorstellen dat materialen op het moment erg duur zijn en personeel amper beschikbaar is. Wij hebben de mazzel dat het niet het eerste transformatieproject is, dus wij kennen ondertussen wat mensen. De eerste keer hebben we eerst geprobeerd de markt te verkennen, zodat je weet welke partijen waar verstand van hebben."

Vloerverwarming

"Wij zijn na het slopen begonnen met het aanleggen van vloerverwarming. Hier hebben wij gekozen voor een droogbouw vloerverwarming. Bij een verouderd pand met houten vloeren is een normale vloerverwarming vaak niet mogelijk, vanwege het zware gewicht of de aanwezige houten vloerconstructie bijvoorbeeld. De vloer komt dan te veel omhoog, terwijl de hoogte van deze huizen relatief gezien laag is. Het voordeel van een droogbouw vloerverwarming is dan, dat het een zeer dunne opbouwhoogte heeft van slechts 20mm. "Er zit als het ware een soort folie onder de vloer, zodat de vocht en kou niet naar boven trekt", legt Patrick uit. Wij hebben deze vloerverwarming door het hele huis aangelegd: van woonkamer tot slaapkamers. De ruimtes zijn snel verwarmd. Om vervolgens controle te houden over de verwarmingssystemen hebben wij gekozen voor een Honeywell thermostaat in de verschillende ruimtes. Dit zorgt er voor dat elke kamer zijn eigen temperatuur programma kan hebben waardoor een kamer niet verwarmd wordt als dat niet nodig is. Het werkt perfect en ook nog eens efficiënt."

Isolatie

De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur is opgevuld met spouwmuurisolatie. Dit is een simpele en onderhoudsvrije manier van isoleren en het levert een hoge besparing op. "Dit hebben wij door een externe partij laten doen", vertelt Patrick.

Glas

Om de warmte in de woning te behouden, is ten minste dubbelglas gewenst. Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen die door droge lucht is gevuld. "Wij hadden het geluk dat er al dubbelglas in de ramen zat op de begane grond en eerste verdieping. Omdat het nog in goede staat was hebben wij er voor gekozen deze niet te vervangen. Om echter te voorkomen dat er te veel vocht komt, hebben wij ventilatieroosters bij ieder raam geplaatst. Deze ventilatieroosters zie je tegenwoordig standaard bij nieuwbouwhuizen. Op de zolder hebben wij gekozen voor HR++ glas". De ruimte tussen deze glasplaten is gevuld met gas. Gas geleidt nog minder dan droge lucht, waardoor het nog beter isoleert. HR betekent Hoog Rendement: hoe meer plusjes achter HR, hoe beter het glas isoleert en des te minder warmte uw ruimte verliest.


Warmtepomp

De aanschafkosten voor een warmtepomp zijn hoog. "Gelukkig hebben wij hier een subsidie voor mogen ontvangen. Het grote voordeel van een warmtepomp is dat wij niet opgezadeld zitten met oplopende gaskosten, en zeker weten dat wij voor de komende 20 tot 30 jaar klaar zijn. De boiler, die door de warmtepomp wordt verwarmd, staat op zolder en bevat circa 200 liter," vertelt Patrick. "Voor een driepersoons huishouden is dat goed te doen", vult de huurder aan. Een kleine tip van Patrick: zet de warmtepomp achter in de tuin en niet op het terras. Er komt veel wind uit het systeem en maakt daarbij een beetje lawaai.
 

Van energielabel G naar A

Het huis is aangekocht met energielabel G. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Naast het aanleggen van de vloerverwarming, muur- en glasisolatie en de aanschaf van de warmtepomp zijn er ook aan twee kanten van de woning zonnepanelen op het dak geplaatst. De zonnepanelen zorgen ervoor dat er meer duurzame energie wordt opgewekt.

Motieven

"De woning dateert uit de jaren 50 en was dus toe aan een volledige vernieuwbouw. "We hebben een keer geprobeerd uit te rekenen wat de extra investering aan duurzaamheid oplevert (lees: warmtepomp, zonnepanelen, vloerisolatie en HR++ glas) en kwamen aan zo'n 1 a 2 %. Dat is niet heel interessant als investering maar vanwege de maatschappelijke verantwoordelijkheid én de wens om de woning voor de komende 30 jaar geschikt te maken, hebben wij hier toch voor gekozen. De huurders zijn harstikke tevreden, en daar doe je het uiteindelijk ook voor!"

Overzicht

Bekijk ook de andere projecten van Vastgoedbeleggers maken de stad!

Projectfoto's