Isolatie & ventilatie

Door het treffen van bouwkundige maatregelen zult u de grootste stap zetten voor wat betreft de labelwinst. Dakisolatie en gevelisolatie leveren u zo'n zeven procent energiewinst op. Wilt u met bouwkundige maatregelen twintig procent verlaging van gasverbruik bewerkstelligen dan zullen er aanvullende bouwkundige maatregelen moeten worden doorgevoerd. Er wordt dan ook glas vervangen (eventueel in combinatie met kozijnen) en vloerisolatie.
Een goed geïsoleerd gebouw biedt vele voordelen. Om te beginnen houdt u door goed te isoleren de warmte langer binnen. Met de stijgende energieprijzen is een investering in isolatie dus een goede keuze.


Geen plastic zak

Veel mensen denken dat isolatie de kans op schimmels en vocht in een gebouw vergroot. Niets is minder waar. Isoleren verkleint juist de kans op vocht in de woning. De warme binnenlucht krijgt zo geen kans om op koude muren te condenseren. Het is wel erg belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie. Maak daarom gelijk met het isolatieplan ook een ventilatieplan. U kunt dan alvast rekening houden met maatregelen die u hiervoor moet treffen, zoals het plaatsen van ventilatieroosters boven ramen. Zo beperkt u de aanwezigheid van vocht en verdwijnen eventuele schadelijke stoffen.

Daarnaast moet een gebouw kunnen ademen om het vocht te kunnen afvoeren. Maak dus geen ‘plastic zak' van het gebouw. Zorg daarom voor dampdoorlatende wand- en plafondafwerking.

Materialen die goed damp doorlaten, zijn bijvoorbeeld glaswol, steenwol, cellulose en houtvezel. De dampdoorlatendheid van isolatiemateriaal wordt weergegeven in de mu-waarde. U vindt deze mu-waarde op de verpakking van het materiaal. Hoe lager de mu-waarde, hoe beter de dampdoorlatendheid.


Soorten isolatie

Het isoleren van een gebouw is in 4 categorieën in te delen;
  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Vloerisolatie
  • Isolerende beglazing
Er zijn natuurlijk nog veel andere maatregelen te treffen die warmteverlies in de woning tegengaan. Denk eens aan het voorkomen van koudebruggen (ongeïsoleerde ruimten waardoor de warmte gemakkelijk ontsnapt) of het dichten van kieren en naden. Ook deze onderdelen tellen zwaar mee voor een goed label!

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Het is een simpele, onderhoudsvrije manier van isoleren en het levert een hoge besparing op. Hierbij is het wel verstandig om deze klus te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.

Isolatie buitenkant

Isoleren van de buitenkant van de gevel is ook mogelijk. Hierbij wordt isolatiemateriaal aangebracht aan de buitenkant van de gevel, waarna de laag wordt afgewerkt met bijvoorbeeld pleisterwerk of beplating. Hierbij is het dus wel zo dat het uiterlijk van het gebouw verandert en dus heeft u hiervoor ook een vergunning van de gemeente nodig. Isolatie van de buitengevel levert erg hoge besparingen.

Isolatie binnenkant

Beschikt u niet over een spouwmuur, dan is een alternatief de binnenisolatie van de muren. Hierbij plaatst u een voorzetwand tegen de binnenmuren. Dit kost wel wat binnenruimte. Het is eenvoudig zelf te doen en bespaart iets minder energie dan het isoleren van de buitenkant van de gevel. Let erop dat binnenisolatie goed wordt aangebracht, anders heeft u kans op vochtproblemen. Door op de juiste manier dampremmende folie te gebruiken kunnen veel problemen worden voorkomen.

Hoe begint u?

Begin bij een verbouwing eerst met het maken van een plan voor de isolatie van het gebouw. Het is te vergelijken met een ballon die lek is; u zult eerst op zoek moeten gaan naar de plaats waar de lucht ontsnapt.

In ieder gebouw zitten wel een paar zwakke plekken, als het gaat om isolatie. Hier valt dus met simpele middelen veel winst te behalen voor bijna iedereen. Goede isolatie zorgt er ook voor dat de warmte die al aanwezig is, veel beter behouden blijft. Juist dat behoud van de aanwezige warmte is een speerpunt bij de beoordeling van de energielabels. Het energielabelsysteem gaat uit van de zogenaamde Trias Energetica; wat in gewone taal eigenlijk het volgende inhoudt:
  • gebruik zo min mogelijk energie
  • haal de energie die u verbruikt uit duurzame bronnen
  • gebruik energie zo efficiënt mogelijk.

Isolatieplan

  • Neem op waar het pand niet goed is geïsoleerd.
  • Neem het bouwjaar van de woning als uitgangspunt voor het isoleren.
  • Bekijk welke materialen geschikt zijn om de ruimte te isoleren.
  • Inventariseer of u deze klus zelf of door de huurder kunt laten uitvoeren, of dat u een specialist het werk wilt laten doen.

Gevelscan

Een nieuw en geavanceerd hulpmiddel om lekken in isolatie op te sporen is het maken van foto's met een infrarood camera. Met warmtebeelden wordt precies aangegeven waar warmte verloren gaat en waar energiebesparende maatregelen nodig zijn. Overtuigender beelden van een niet, of slecht geïsoleerde gevel zijn bijna niet te verkrijgen. Hoe lichter de kleur hoe meer energieverlies. Een gevelscan brengt warmtelekken zo exact in kaart dat energieverlies in één oogopslag zichtbaar is. Naast een gevelscan behoort voor schuine daken een dakscan ook tot de mogelijkheden.

Overzicht

Bekijk ook de andere onderwerpen rond energiebesparing waar Vastgoed Belang zich sterk voor maakt!

Artikelen