Energielabel – veel gestelde vragen

Categorie: Tips & tricks
Samen Energie Besparen heeft een aantal veel gestelde vragen samengesteld over het voorlopig en definitief energielabel.

De veranderingen 

Wat is er veranderd voor de particuliere verhuurder en wanneer?
Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Vanaf 1 januari 2015 blijft de verplichting voor woningcorporaties en andere verhuurders bestaan om een afschrift van het energielabel beschikbaar te stellen bij verhuur aan een nieuwe huurder. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er inderdaad bij verhuur een afschrift van het energielabel beschikbaar is voor de huurder. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet het voorlopige label definitief gemaakt worden. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur dan riskeert men een boete.

Wat is het verschil tussen woning- en utiliteitsbouw?
De wijze waarop het energielabel voor woningen wordt aangevraagd is anders dan voor utiliteitsgebouwen. De aanvraag van het energielabel voor woningen kan de verhuurder zelf doen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Nadat de aanvraag is verstuurd en een erkende deskundige op afstand de aanvraag heeft gecontroleerd, wordt het energielabel automatisch geregistreerd. Dit is mogelijk doordat woningen in Nederland uniform zijn gebouwd en veel gegevens vooraf bekend zijn. Dat is niet het geval voor utiliteitsgebouwen en daarom verandert er niets voor utiliteitsgebouwen. Dit betekent dat een erkende deskundige het gebouw bezoekt en kenmerken opneemt, waarna deze erkende deskundige een energielabel laat registreren en afgeven aan de verhuurder. Sinds 1 juli 2014 is het ook verplicht een energielabel te overhandigen bij verkoop en verhuur van nieuwe utiliteitsgebouwen.

Wat is een Energie-Index?
U kunt er ook voor kiezen om een Energie-Index te laten opstellen in plaats van een energielabel. De Energie-Index van een woning is een uitgebreidere opname. Een energieadviseur komt langs, neemt ongeveer 150 kenmerken op van de woning en berekent het Energie-Index getal (geen letter). De Energie-Index kost naar verwachting 150-200 euro. Bij registratie in de database van RVO.nl, verstrekt RVO.nl gratis een energielabel die u kunt gebruiken voor uw wettelijke plicht. Dit energielabel kan zelfs oplopen tot A+ en A++.  Als woningen erg op elkaar lijken is het mogelijk om op basis van representativiteit sneller en goedkoper meerdere woningen tegelijk te laten voorzien van een Energie-Index, vraag uw energieadviseur naar de mogelijkheden.

Het oude energielabel

Blijft het oude energielabel gekoppeld aan het Woningwaarderingsstelsel?
Ja, het oude energielabel (dus het energielabel dat is aangevraagd voor 1 januari 2015) blijft gekoppeld aan het Woningwaarderingsstelsel. Hierdoor hoeven reeds gelabelde woningen niet nogmaals te worden gelabeld. Voorwaarde is wel dat het energielabel niet ouder is dan tien jaar.

Hoe lang zijn de oude energielabels nog geldig?
De oude energielabels zijn tien jaar na opnamedatum geldig. Na het verstrijken van deze termijn, moet bij een nieuwe huurtransactie een afschrift van het nieuwe energielabel worden aangevraagd en beschikbaar worden gesteld aan een nieuwe huurder.

De aanvraag

Hoe verkrijgt een particuliere verhuurder straks een energielabel voor woningen?
De woningcorporatie of verhuurder kan zelf online het energielabel van een woning opvragen op www.energielabelvoormijnwoning.nl. Daar wordt hij aan de hand van volgende stappen begeleid tot aan de registratie van het energielabel.
Inloggen met e-herkenning
Energetische kenmerken van de woning invullen (maximaal 10 vragen)
Bewijs uploaden (zoals een bouwtechnisch rapport, een factuur of een foto)
Aanvraag versturen
Een onafhankelijke deskundige controleert digitaal de aanvraag (komt dus niet langs)
Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch)

Inloggen met E-herkenning, hoe gaat dat?
Wat verandert is de wijze waarop een energielabel wordt aangevraagd, namelijk door online in te loggen met E-herkenning, gegevens te controleren en aan te passen, waar nodig bewijs bij te voegen en tot slot de aanvraag op afstand te laten controleren door een erkende deskundige. Na registratie ontvangt de verhuurder of eigenaar automatisch het definitief energielabel, deze bestaat alleen nog maar uit een letter (A t/m G). Het nieuwe energielabel kost naar verwachting rond de 20 euro.

De huurpunten

Hoe zit het met de huurpunten in het kader van het Woningwaarderingsstelsel?
Heeft u een geregistreerd energielabel van voor 2015 die niet ouder is dan 10 jaar, dan bepaalt de labelklasse (letter) welke huurpunten u mag doorrekenen in de maximale huur.
Heeft u na 1 januari 2015 geen energielabel van voor die tijd, dan leidt u de huurpunten af van het Energie-Index getal.
Heeft u na 1 januari 2015 geen energielabel van voor die tijd en geen Energie-Index, dan leidt u de huurpunten af van het bouwjaar.

Kan het vernieuwde energielabel ook worden gebruikt voor het woningwaarderingsstelsel?
Nee, het vernieuwde energielabel kan niet worden gebruikt voor het bepalen van de huurpunten in het kader van het Woningwaarderingsstelsel. Hiervoor is de Energie-Index nodig. Daarbij meet een deskundige ter plaatse ongeveer 150 woningkenmerken, vergelijkbaar met het oude energielabel. Een verhuurder ontvangt bij de registratie van de Energie-Index een gratis energielabel van RVO.nl, hiermee kan de verhuurder voldoen aan zijn wettelijke plicht om bij een nieuwe huurtransactie een afschrift van het definitieve energielabel beschikbaar te stellen aan de huurder.

Het huurcontract

Wat moet ik overhandigen bij een nieuwe huurovereenkomst?
Bij een nieuwe huurovereenkomst is het wettelijk verplicht om een afschrift van het energielabel beschikbaar te stellen aan de nieuwe huurder, zowel wanneer het woningen als utiliteitsgebouwen betreft. Een verhuurder kan dit bij bijvoorbeeld voegen bij de nieuwe huurovereenkomst.

Moet ik ook iets doen bij de verlenging van huurovereenkomsten?
Nee, bij verlenging van huurovereenkomsten hoeft er geen nieuwe energielabel te worden overhandigd of opgesteld. Daarentegen zegt het energielabel wel iets over de energetische prestatie van het gebouw en de mogelijke maatregelen die u als verhuurder kunt nemen, waardoor het interessant kan zijn om alsnog een energielabel aan te vragen. 

De boete

Hoe hoog zijn de boetes als ik geen energielabel heb?
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voert controles uit op het bezit van energielabel bij zowel woningen als utiliteitsgebouwen zoals kantoren en winkels. Vastgoedeigenaren die geen energielabel kunnen overleggen van hun pand kunnen per woning of per bedrijfspand boetes van respectievelijk €435 en €870 verwachten. De regel is van toepassing op alle nieuwe huur - en koopcontracten die per 1 januari 2015 zijn afgesloten.

De huurder

Krijgen de huurders ook een voorlopig energielabel thuisgestuurd?
Nee, alleen woningeigenaren die nog niet bezitten over een geldig energielabel ontvangen een brief van de Rijksoverheid met informatie over het voorlopig energielabel. Huurders kunnen via www.energielabelchecker.nl alleen inzien of hun woning over definitief energielabel of over een Energie-Index beschikt.

Wat vertel ik aan mijn huurders?
Verhuurders die een woning verhuren onder de liberalisatiegrens kunnen huurders informeren over de wijze waarop hun huur wordt berekend:

Tot 1 januari 2015: de huurprijzen worden gebaseerd op het energielabel van voor 2015 of op het bouwjaar indien er geen energielabel beschikbaar is.

Vanaf 1 januari 2015: de huurprijzen worden gebaseerd op het Energie-Index getal, het energielabel van voor 2015 of op het bouwjaar indien beiden niet beschikbaar zijn.


Meer artikelen

Zoek je een ander artikel uit deze categorie? Kijk op de categoriepagina:Bekijk ook de andere onderwerpen rond energiebesparing waar Vastgoed Belang zich sterk voor maakt!