Home » Politiek & Actualiteit » Wonen » Dossiers A-Z » Energie en verduurzaming

Energie en verduurzaming

Het energieprestatiecertificaat is per 1 januari 2015 overgegaan in de Energie‐Index (EI). De EI is een vrijwillig instrument om de energieprestatie van een woning exacter te bepalen. Aan de EI zijn financiële instrumenten gekoppeld, zoals het woningwaarderingsstelsel (WWS) en subsidieregelingen. U heeft dus de EI nodig om de huurprijs van een woning te kunnen vaststellen.

Verplicht bij verkoop en verhuur

Het label is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het label verschilt van het energielabel dat al sinds januari 2008 verplicht is. Wie al een label heeft dat niet ouder is dan tien jaar, hoeft niets te doen. Bestaande labels blijven gewoon tien jaar geldig. Woningeigenaren, die nog geen energielabel hebben, krijgen per brief een voorlopig energielabel.

Voorlopig energielabel

Dit voorlopige energielabel is bedoeld om woningeigenaren bewust te maken van de energieprestaties van hun woning. Een voorlopig label mag niet gebruikt worden bij verkoop of verhuur van de woning en levert geen punten op in het WWS.

Nog een brief ontvangen?

Heeft u geen brief ontvangen? Via de website www.zoekuwenergielabel.nl kunt u zien wat het voorlopig label van uw woning is. Door vervolgens naar www.energielabelvoorwoningen.nl te gaan kan van het voorlopig label een definitief label maken. Na akkoord door een extern deskundige ontvangt de woningeigenaar het definitief label dat dan geregistreerd is in de database van de Rijksoverheid.

De huidige systematiek voor professionele vastgoedeigenaren als beleggers en verhuurders, blijft gewaarborgd. Wanneer u een Energie‐Index laat opstellen, krijgt u daarbij kosteloos het definitief energielabel van RVO (het voormalige AgentschapNL).

Voor de Utiliteitsbouw is er niets veranderd. U dient in het bezit te zijn van een label en bij een oppervlakte groter dan 500 m² dient het label zichtbaar in de receptieruimte te hangen.

Inzet Vastgoed Belang

Vastgoed Belang heeft zich ingespannen voor een praktisch en leesbaar Maatwerkadvies voor huurwoningen. Dat is nu gereed. Dit Maatwerkadvies kunt u gebruiken om vast te stellen welke maatregelen u moet nemen om tot een bepaalde Energie‐Index te komen.

STEP-subsidieregeling

Verhuurders van huurwoningen met een huur onder € 710,68,‐ kunnen bij verduurzaming een beroep doen op de STEP-subsidieregeling van € 400 miljoen. Het maatwerkadvies kunt u gebruiken om aan te tonen, dat u aan de subsidie eisen voldoet.

Er komen in 2015 ook een aantal andere wijzigingen aan, die echter nog uitgewerkt moeten worden. Wij volgen dit nauwgezet en zullen ook hier pal staan voor uw belangen.

Bestuurlijke boete

Vanaf 1 juli 2015 gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhavend optreden. Vanaf dat moment riskeert u een bestuurlijke boete van maximaal € 405,= voor woningen en maximaal € 20.250,= voor utiliteit.