Home » Over ons » Afdelingen » Afdeling West-Noord » Amsterdam tendert dit jaar 1.300 woningen

Amsterdam tendert dit jaar 1.300 woningen

03 november 2017

In 2017 komen dertien nieuwe kavels beschikbaar met ruimte voor bijna 1.300 koop-, middenhuur- en sociale huurwoningen. De kavels worden via een tender op de markt gebracht.

Dat heeft gemeente Amsterdam op 30 januari bekendgemaakt. De grootste bouwkavels die worden aangeboden bevinden zich in Sloterdijk (323 woningen), Amstelkwartier (201 woningen) en omgeving Amstelstation (200 woningen). In Amsterdam Noord biedt het stadsbestuur betrekkelijk weinig aan met alleen een tender voor 96 woningen in Buiksloterham. Op IJburg tendert Amsterdam dit jaar een project aan Haveneiland West (honderd woningen), op Steigereiland (vijftig woningen) en op Centrumeiland (35 woningen).

Tegenover Haveneiland gaat het stadsbestuur aanbesteden. Het resterende tenderprogramma bevindt zich bij station Lelylaan (84 woningen), Oostpoort (55 woningen), Osdorp de Punt (Dijkgraafplein, zeventig woningen) en aan het Bakemaplein (zestig woningen). Eric van der Burg, wethouder Grondzaken: ‘Afgelopen jaar kwamen er zo’n 13.000 nieuwe bewoners bij in Amsterdam. Het grootste deel van deze mensen zoekt een huis. Hiervoor stellen wij grond beschikbaar voor huizenbouw. De afgelopen jaren werd een recordaantal woningen gebouwd. De prognoses voor de komende jaren laten soortgelijke aantallen zien.’

Normaal gesproken zit er een aantal jaar tussen het moment waarop een tender op de markt komt en de start van de bouw. De tenders van 2017 zullen dus pas over een aantal jaren tot meer woningen leiden. Het aantal nieuwe woningen dat de dertien tenders de stad zal opleveren is zo'n 1.300. In 2016 is de bouw van 5.705 woningen gestart. Hiermee is de bestuurlijke doelstelling die Amsterdam zichzelf heeft gesteld van 5.000 woningen per jaar ruimschoots gehaald. (MvL)