Home » Nieuwsberichten » Vastgoed Belang ondertekent Nationale Woonagenda

Vastgoed Belang ondertekent Nationale Woonagenda

25 mei 2018

Vastgoed Belang heeft woensdag 24 mei 2018, de Nationale woonagenda 2018-2021 van minister Kajsa Ollongren (Wonen) ondertekend. Het monsterverbond, zoals het door menigeen ook wel wordt genoemd, is door vrijwel alle belangrijke spelers uit de woningmarkt ondertekend. Waaronder Aedes, Bouwend Nederland en IVBN. Het doel van de woonagenda is onder andere om de woningbouwproductie fors op te schroeven.

In het plan is opgenomen dat er gemiddeld 75.000 woningen per jaar moeten worden gebouwd om de druk op de woningmarkt te verminderen. Specifiek zijn er door de minister drie doelen genoemd: het versnellen van de woningbouw, het beter benutten van de bestaande voorraad en de betaalbaarheid van het wonen.

Deze doelen vragen om gezamenlijk acties van coöperaties, particulieren, ontwikkelaars en overheden. Daarom is de Woonagenda opgesteld. "Met de woonagenda staan de neuzen dezelfde kant op en dit markeert de start van de intensivering van bestaande woningbouw", zei Ollongren donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen.

In het plan is er ook aandacht voor de ambities met  betrekking tot verduurzamen. Vastgoed Belang-voorzitter Jan Kamminga  reageert verheugd na het ondertekenen van de Woonagenda.

Conflicterende belangen

Kamminga: “Het is belangrijk dat de ondertekende partijen hebben afgesproken dat zij samen op zoek gaan naar oplossingen, ook bij conflicterende belangen. Dit maakt hopelijk de weg vrij voor een snelle en adequate aanpak, waarin de verschillende partijen niet tegen maar met elkaar werken.”

Kamminga merkt tevens op dat aangekondigde fiscale maatregelen geen positief effect hebben op de doelstelling 75.000 woningen te realiseren. Tevens deed hij een beroep op gemeenten om ervoor te zorgen dat procedures om te kunnen gaan bouwen verkort worden.