Home » Nieuwsberichten » Uit de beroepspraktijk: ontmantelen hennepplantage

Uit de beroepspraktijk: ontmantelen hennepplantage

20 juli 2017

De verhuur en exploitatie van Vastgoed gaat met veel regels gepaard. Een klein foutje kan resulteren in een grote kostenpost. Daarom publiceert Vastgoed Belang elk jaar het handboek, speciaal voor haar leden. Daarnaast schenken wij elke maand aandacht aan een case uit de beroepspraktijk. Het eerste deel van deze rubriek is ter introductie gratis te lezen. 

Deze maand: wie moet er betalen voor het ontmantelen van een hennepplantage? Onze juriste Annemiek Noordermeer legt het uit!

Deze zaak is door een lid van Vastgoed Belang aan ons voorgelegd. Het betreft het ontmantelen van een hennepplantage. Ons lid werd gesommeerd om op te draaien voor de kosten die de gemeente heeft moeten maken vanwege de ontruiming van het verhuurde pand, omdat hij zich volgens hen niet hield aan de zorgplicht.

Wie heeft er gelijk?

De kosten die de gemeente heeft moeten maken bij deze ontmanteling worden in eerste instantie in rekening gebracht bij de verhuurder. Met als argument dat de verhuurder zich niet aan de zorgplicht heeft gehouden. 

De verhuurder heeft zich echter succesvol verweerd dat hij zich wel degelijk aan zijn zorgplicht heeft gehouden. De rechter vond dit ook, omdat de verhuurder zich meer dan voldoende had ingespannen:

  • de verhuurder had referenties van de huurder ingewonnen;
  • de verhuurder had een kopie van het identiteitsdocument van de huurder;
  • de verhuurder had een kopie van een salarisstrook van de huurder;
  • de huur werd maandelijks van dezelfde bankrekening betaald;
  • de vader van de huurder had zich borg gesteld;
  • regelmatig visuele inspecties van de buitenkant van het pand;
  • de aannemer en verwarmingsmonteur werden expliciet gevraagd de woning bij werkzaamheden te inspecteren.

Heeft u zelf een juridisch conflict? Neem dan contact op met onze juridische afdeling!