Home » Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

Rechter bepaalt: online omzet weegt mee bij eventuele huurkorting door corona.

21 juli 2021
foto 1 website

De Rechtbank in Rotterdam heeft uitgesproken dat winkeliers ook de inkomsten van hun webwinkel moeten opgeven om het eventuele recht op een huurkorting vanwege de coronapandemie te bepalen. Dit omdat een deel van de omzet zich volgens de rechter naar de webshop heeft verplaatst, waardoor er (inclusief de inkomsten van de webwinkel) sprake is van minder omzetverlies. Hiermee bevestigt de rechter het standpunt van Vastgoed Belang dat alle gevolgen van de coronapandemie moeten worden meegenomen om tot een eerlijke verdeling van de rekening te komen. Immers, niet alleen leidde corona tot gedwongen sluitingen van winkels – buiten de schuld van huurder én verhuurder om.

Ook leidde het in veel gevallen tot grote stijgingen van de online aankopen – een verschuiving van offline naar online. Om een beroep te kunnen doen op een zware maatregel zoals een huurkorting die het huurcontract doorkruist – op grond van een onvoorziene omstandigheid zoals de coronapandemie die ook verhuurders buiten hun schuld om treft – moeten dan ook álle gevolgen van die omstandigheid worden meegewogen; ook degene die positief uitpakten voor de (online) omzet van de holding. Goed dat deze duidelijkheid er nu is. Dit helpt huurders en u (verhuurders) tot gebalanceerde afspraken te komen om te voorkomen dat in de kern gezonde winkelondernemers omvallen. Samen komen we deze crisis door.

Lees meer >

Opvallende cijfers uit Jaarrapportage 2021 over de huurwoningmarkt

06 juli 2021
nbb foto 137080 3008x2000

Demissionair Minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren heeft maandag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd n.a.v. van de jaarrapportage over de staat van de woningmarkt. Uit deze rapportage blijkt dat het afgelopen jaar:

 

 

  1. de reële huurprijzen en het aantal huisuitzettingen zijn gedaald;
  2. de huurprijzen in de vrije sector – gecorrigeerd voor inflatie – 0,5% goedkoper uitvielen;
  3. de huurprijzen afgelopen jaren slechts beperkt zijn gestegen, daar waar het afgelopen jaar zelfs een reële huurdaling(!) voor zittende huurders heeft plaatsgevonden.

Naast deze opvallende cijfers over de huurwoningmarkt, schrijft demissionair minister Ollongren in haar brief het volgende:

  1. de huidige woningvoorraad sluit niet altijd goed aan op de behoeften van woningzoekende. De bestaande voorraad kan daarom beter worden benut om het woningtekort tegen te gaan.
  2. de betaalbaarheid voor huurders wordt beïnvloed door de stijgende huizenprijzen vanwege de lage rentestanden, waarmee de kloof tussen woningeigenaren en huurders wordt vergroot.
  3. er moet meer worden ingezet op het versterken van de capaciteit bij medeoverheden om juridische procedures te versnellen en de bouwcapaciteit te vergroten, zodat het woningtekort afneemt.

Er is inderdaad een tekort aan (middeldure) huurwoningen waardoor groepen zoals starters en middeninkomens het nu te moeilijk hebben. Uit de jaarrapportage blijkt echter dat de oorzaken niet aansluiten bij de recente maatregelen uit Den Haag zoals de generieke huurbevriezing en de maximale huurprijsstijging van inflatie + 1%. De reële huurprijzen in 2020 zijn immers gedaald, vooral in de veel besproken vrije sector!

Vastgoed Belang waarschuwt daarom voor de neiging tot alsmaar toenemende – opgestapelde – regelgeving gericht op de nu al te kleine vrije huursector (slechts 7% van de woningmarkt) en op private beleggers. Juist maatschappelijk betrokken particuliere beleggers, zoals de leden van Vastgoed Belang, zijn hard nodig voor het realiseren van nieuwbouw, transformatie en ook het beter benutten van de bestaande woningvoorraad. Zij moeten de ruimte krijgen om die opgave te volbrengen, en ja: daarvoor moet zeker ook het gebrek aan capaciteit bij gemeenten worden aangepakt.

 

 

Lees meer >

Jack de Vries benoemd tot nieuwe voorzitter van Vastgoed Belang

30 juni 2021
KOMMA Jack H+K high res3

De Ledenraadsvergadering van Vastgoed Belang heeft unaniem Jack de Vries gekozen tot voorzitter van de vereniging per 1 juli. Het gaat om een voorzitterschap van zowel de vereniging als het Professioneel Platform Vastgoed, waarbij 50 van de grootste professionele particuliere vastgoedbeleggers in Nederland zijn aangesloten.

Het voorzitterschap van Vastgoed Belang is een nevenfunctie die Jack de Vries zal combineren met zijn werk als Strategy Director bij communicatiebureau Hill+Knowlton Strategies. De bestuursleden zijn zeer verheugd over de komst van Jack de Vries in deze belangrijke periode voor duurzaam betrokken particuliere vastgoedbeleggers die zich bewust zijn van de maatschappelijke kant van vastgoedbeleggen.

De Vries: “Het woningtekort in ons land is een van de drie hoofdprioriteiten van de huidige formatie voor een nieuw kabinet. De politiek stelt zich ten doel 1 miljoen woningen te realiseren. Dat doel gaat niet behaald worden zonder ook de inzet van particuliere beleggers. We zien tegelijkertijd dat hun mogelijkheden steeds meer worden beperkt, terwijl er wel veel van hen wordt gevraagd onder andere op het terrein van duurzaamheid. Ook in mijn huidige werk ben ik al met deze onderwerpen bezig, maar graag wil ik via dit voorzitterschap het maatschappelijk belang onder de aandacht brengen. En dan namens een groep van particuliere beleggers die daadwerkelijk ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen. En naast de woningbouw is er ook een grote uitdaging op het gebied van winkels: het online kopen, maar zeker ook de coronacrisis eist daarin zijn tol. Kortom, er is veel werk aan de winkel en ik ga met enthousiasme aan de slag.“

Jack de Vries volgt Jan Kamminga op, die na tien jaar aftreedt als voorzitter. Onder leiding van Kamminga is de vereniging uitgegroeid tot een zichtbare en onmisbare partner voor politiek, bestuur en andere stakeholders in de vastgoedsector. Het bestuur en de leden van Vastgoed Belang zijn hem bijzonder dankbaar voor zijn inzet en betrokkenheid.

Lees meer >

Gerespecteerde instituten als het IMF, de Nederlandsche Bank en de OESO onderschrijven boodschap Vastgoed Belang!

18 juni 2021
WEBSITE 18 6

Het demissionair kabinet overweegt een verbod in te stellen tegen het aankopen van woningen door beleggers met als doel die te verhuren (buy-to-let), in daarop specifiek aangewezen gebieden door gemeenten. Vastgoed Belang maakt zich grote zorgen over deze verdere ingreep op een nu al te klein huursegment, en vreest voor een soortgelijke uitwerking als het afschaffen van de overdrachtsbelasting. De stapelende regulering lijkt puur te zijn ingegeven door een eenzijdige focus op de excessen binnen de woningmarkt. Het tekort aan (midden)huurwoningen zal hierdoor echter alleen maar groter worden, waardoor aspirant-huurders en woningzoekenden nog moeilijker een woning kunnen vinden.

Deze waarschuwing en kritiek op de stapelende regulering is afgelopen periode gelukkig steeds vaker onderschreven door gerespecteerde instituten als het International Monetary Found (IMF), de Nederlandsche Bank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Al deze partijen hebben recent aangegeven dat het huidige Nederlandse woningmarktbeleid flink moet worden hervormd, en de recent doorgevoerde en/of aanstaande regulering zoals de opkoopbescherming en de woningnood – de crisis niet gaat oplossen, maar voor bepaalde groepen juist groter maakt.

De Nederlandse Bank (DNB), de OESO en het IMF hebben hun kritiek uitgesproken over de aanstaande opkoopbescherming. Volgens deze instituten gaat het “weren van vastgoedbeleggers niet helpen tegen de scheefgroei op de woningmarkt”. Deze vergaande maatregel zal hoogstens voordelig uitpakken voor enkele huizenkopers, maar “pakt minder goed uit voor degenen die van huurwoningen afhankelijk zijn”. Deze partijen stellen daarnaast dat ook het huidige belastingstelsel in Nederland vooral (te) gunstig is voor woningeigenaren, en daarmee de huurmarkt een “ondergeschoven kindje” maakt. Door een “afbouw van de hypotheekrente aftrek voor huizenbezitters, en een fiscale neutraliteit tussen koopwoningen en huurwoningen” moeten huurwoningen aantrekkelijker voor investeerders worden gemaakt, waardoor de vrije sector groeit en de schaarste aan (huur)woningen afneemt.

Vastgoed Belang pleit al langer voor een gelijke behandeling van koop en huur, en is dan ook blij om te zien dat ook op dit thema de DNB, de OESE en het IMF deze boodschap onderschrijven. De - in verhouding al zo kleine - Nederlandse vrije huursector moet juist groeien, in plaats van nog verder worden beperkt. Het is afwachten of de Eerste Kamer na de zoveelste waarschuwing wel gaat luisteren. Wij houden u op de hoogte!

 

Lees meer >

Opkoopbescherming helpt aspirant-huurders niet bij vinden van woning en verstoort woningmarkt.

08 juni 2021
pexels photomix company 101808 1 1

Opkoopbescherming helpt aspirant-huurders niet bij vinden van woning en verstoort woningmarkt.

De woningmarkt verkeert in een crisis. Het tekort aan woonruimte heeft in combinatie met historisch lage rentestanden geleid tot ongekende prijsstijgingen. Vastgoed Belang heeft dit probleem al veelvuldig bij het kabinet en de Tweede Kamer aangekaart, en meerdere oplossingen aangedragen. Maar in plaats van te kiezen voor structurele oplossingen, hebben de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet gemeend dit probleem met nieuwe, weer extra verstorende regelgeving te moeten oplossen. Zo wil het demissionair kabinet een verbod instellen tegen het kopen van woningen door beleggers (buy-to-let), waardoor het tekort aan (midden)huurwoningen alleen maar groter zal worden. Desbetreffend wetsvoorstel genaamd de “Opkoopbescherming” ligt momenteel ter goedkeuring in de Eerste Kamer, en moet ervoor zorgen dat beleggers voor een periode van 2 x 5 jaar lang geen woningen mogen aankopen met het doel die woningen te verhuren, in daarop specifiek aangewezen gebieden door gemeenten.

Vastgoed Belang maakt zich grote zorgen over deze verdere ingreep gericht op een nu al te klein huursegment, en is van mening dat gemeenten hiermee mensen die een huis willen kopen verkiezen boven starters en middeninkomens die (nog) niet willen of kunnen kopen, en daarmee hun toegang tot de stad belemmert. Daarnaast gaan gemeenten volledig voorbij aan het feit dat niet beleggers, maar juist  doorstromers de grote concurrenten van koopstarters op de woningmarkt zijn. De maatregel lijkt puur te zijn ingegeven door een eenzijdige focus op de excessen binnen de woningmarkt. De kwetsbare groep aspirant-huurders en woningzoekenden zullen hierdoor nog moeilijker een woning kunnen vinden.

Vastgoed Belang is niet de enige partij die zich zorgen maakt over deze vergaande maatregel en de aanstaande situatie van woningzoekenden. Zo gaf onlangs o.a. De Nederlandse Bank in gesprek met BNR Nieuwsradio nog aan dat deze opkoopbescherming averechts zal kunnen werken en het grote tekort aan middenhuurwoningen alleen maar zal vergroten. Het is te hopen dat de Eerste Kamer deze waarschuwing serieus neemt en de maatregel tegenhoudt.

Lees meer >